Аристотел: Среќата им припаѓа на оние кои се задоволни сами од себе

Аристотел (384 пр.н.е., Стагира – 7 март 322 пр.н.е., Халкида) е еден од највлијателните философи и мислители во античката и светската философија. Во неговите многубројни дела се опфатени речиси сите области од филозофијата. Тој е творец на повеќе науки, како: логика, психологија итн. Напишал многу книги од интерес за логиката, физиката, поезијата, реториката, политиката, зоологијата и биологијата. Позначајни дела му се: „Органон“, „Физика“, „Метафизика“, „Никомахова етика“, „Политика“, „Реторика“, „Поетика“, „Механика“, „Метеорологија“ и други. Еве дел од неговите познати изреки Младоста е во состојба брзо да се разочара затоа што брзо и се…

Александар Македонски и цар Самуил зборувале ист јазик – потврдува книга објавена во Венеција во 1532 година

Во ова исклучително интересна книга што се чува во НУБ „Св.Климент Охридски“, професор Винко Прибојевич, користејќи голем број цитати од грчки и латински писатели, тврди дека Македонците отсекогаш го зборувале јазикот којшто го зборувале и во 1525-та година, кога тој ја пишувал својата книга. Според него, Македонците живееле на овие простори и во 16-от век, како што живееле и во вековите што претходеле. Како исклучително учен човек за тоа време, одличен познавач на античката, класична историја е роден на островот Хвар, каде што завршил основно образование, Винко Пробојевич заминал најпрво…

КОЛУМНА НА АНГЕЛОВСКИ: Професорката Силјановска – консензуален кандидат на измамените!

Страшо Ангеловски Прв пат, откако во самостојна и независна Република Македонија, Претседателот на државата се избира на непосредни избори,имаме двајца  кандидати со консензуална поддршка. Првиот, Стево Пендаровски, громогласно најавен како консензуален кандидат на две политички партии, како заеднички избор на СДСМ и ДУИ, се позасилено станува консензуален кандидат само на политичките елити на тие две партии. Консензуален кандидат на партиските врвови, на партиските функционери, но и на нивните најблиски, на оние кои единствено се офајдија од власта во изминативе речиси две години. Консензуален кандидат на нивните синови и ќерки, на…

ВМРО-ДПМНЕ во недела пред струмичани ќе го промовира претседателскиот кандидат Гордана Силјановска Давкова

Во недела во Струмица, ВМРО-ДПМНЕ ќе го промовира претседателскиот кандидат за претстојните Претседателски избори, кои ќе се одржат на 21 април, Гордана Силјановска Давкова. „Општинскиот комитет преку активна работа на теренот помеѓу своите сограѓани го бележи незадоволството и несигурноста што го креира власта и има силна меморија за проблемите, но и за храброста на членовите и сограѓаните да истраеме до крај за да создадеме промени. Првиот чин на делегитимирање на власта на СДСМ се актуелните Претседателски избори. На 21-ви април народот масовно ќе го заокружи бројот 2 за претседателката Гордана Силјановска…