Наместо најавените 49 милиони евра, денеска владата не задолжи за 80 милиони евра

Владата на Република Македонија денеска ја задолжи државата за нови 80 милиони евра, наместо за 49-те милиони кои беа најавени претходно.

На денешната аукција на државни хартии од вредност запишани се 4,9 милијарди денари (80 милиони евра).

На аукцијата беа запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 2,3 милијарди денари со камата од 0,80%, 5-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 1 милијарда денари со камата од 1,70% и 15-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 1,6 милијарди денари со камата од 3,20%.

Инаку владата претходно најави задолжување од 49 милиони евра, а повлече 80 милиони евра што ќе бидат на грбот на граѓаните во иднина.

Повеќе