Демократското право на Бога

Веднаш да кажам: колумнава нема политички, а најмалку теолошки амбиции. Не сум ни политиколог, ни теолог, ни стручњак за верски прашања. Пишувам од аспект на човек кого го интересираат културолошките разлики меѓу Запад и Исток (намерно со големи букви, сфатени како историско-цивилизациски дизајни), иако и тука сум лаик, ако се земат предвид книгите на Сузуки и Фром, Мирчеа Елијаде, Едвард Саид и дузина други великани на мислата преокупирани со овој проблем. Да не спомнувам цела „популација“ политиколози, економисти, филозофи, антрополози и митолози што во последно време напишаа цела библиотека за…

АНИТА АНГЕЛЕВСКА -ВИЕ СТЕ НУЛА СЕ ШТО ИМАТЕ НАПРАВЕНО Е НУЛА ( Квартален извештај за извршување на Буџетот на општина Битола за првиот квартал од 2019)

Најлошите бројки во извршувањето на Буџетот до сега и на хартија и најлошата реалност на градот. Овој буџет на Наташа Петровска и општина Битола, историски најголем, а неговата објективна проекција ја гарантираше новата методологија, нели? Најдобро зборуваат бројките од контото 482 трошоци за капитални инвестиции. Така, Програма А3 реализација нула, месна самоуправа- капитални расходи нула, јавно осветление нула, културни манифестации и творештво, туризам нула, животна средина нула, програма еднакви можности нула, гасификација нула!!! Нула за се што ветив те, нула за Вас, за сите Ваши ветени проекти! Вие сте нула,…

Богоевски најави оставка по гласањето за Груевски

Павле Богоевски најави дека ќе поднесе оставка од функцијата пратеник во Собранието, по скандалот со аудиоснимката објавена на руската мрежа „Вконтакте“, а на која се тврдеше дека Богоевски е снимен како нарачува кокаин. Богоевски потврди дека тоа е неговиот глас, но рече дека не нарачувал кокаин, туку масло од канабис. Богоевски ја најави оставката на денешната седница на Комисијата за мандатно–имунитетни прашања во Собранието, со која претседава, а на која денеска на дневен ред е одземањето на пратеничкиот мандат на поранешниот премиер Никола Груевски, откако ВМРО-ДПМНЕ побара прва точка на…

НЕ ВИЕ CPAМ, МАЛКУ CPAМ?!: Еј, Мукоски во официјална делегација за Рим

НЕ ВИЕ CPAМ, МАЛКУ CPAМ?!: Еј, Мукоски во официјална делегација за Рим Новинарот Ивор Мицковски реагира на информацијата дека и пратеникот Крсто Мукоски ќе биде дел од делегацијата која во чест на Св. Кирил на 24 Мај ќе патува во Ватикан. „Еј, Мукоски во официјална делегација за Рим. Го гледам во Сан Клементе како отвара порта кон петто подземно ниво, или ја отвара Светата порта на Свети Петар, најавувајќи го со 19 години каснење новиот македонски милениум на помирување и тендери. Не ви е сpaм бе, малку сpaм?!“, пишува Мицковски.