СТИВ ПЉАКАС КАКО ПРЕТСЕДАТЕЛ НА „ОБЕДИНЕТИ МАКЕДОНЦИ” И НА НА МПЦ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ОД ТОРОНТО

Се обидовме да   го претставиме животот и делото на еден од најистакнатите Македонци на северноамериканскиот континент бизнисменот Стив Пљакас, кој е роден во егејска Македонија, а живее во Канада. Преку неговото монографско дело на англиски и македонски јазик, насловено како „Стив Пљакас“ од авторот на овие редови, Славе Катин, а во издание на Издавачката куќа „Македонска искра“ од Скопје, во 2017 година, читателите ќе бидат запознати со бројни аргументи и факти за делото на Стив Пљакас како бранител на вистината за Македонија Во Канада, Стив одблизу ја следи активноста на мошне познатата…

Повеќе...

ПРАИСТОРИСКИТЕ НАРОДИ ЕНХЕЛЕИ, ПЕЛАГОНЦИ И ПЕОНЦИ

Палеобалканското племе Енхелеи е поврзано со митското доселување на Кадма и неговата жена Хармонија од беотска Теба, меѓу древните жители на западниот Балкан и борбата со Илирите во XIII век пред Христа. Меѓутоа, тие се интересни од повеќе аспекти, а, пред сé, што припаѓаат на единствениот праисториски свет на Балканот и заради објаснување на подоцнежните односи на западните граници на Македонија во историскиот и подоцнежен период Името на Енхелеите доаѓа од палеолингвистиката каде зборот `εγχελυς, enhelis, што значи јагула, а `εxιs, ehis-отровна змија. Од ова произлегува дека тие претежно се…

Повеќе...

Нови „бомби“ се појавија на интернет – на мета функционери на ДУИ

По Илија Громовник, на Фејсбук се појави нов „бомбаш“, кој објави шест нови аудио материјали во изминативе 12 часа, пренесе 24Инфо. Пет се на албански јазик, а во описот на секој разговор е наведено дека зборуваат политичари од ДУИ, како Блерим Беџети, Муса Џафери, Бекир Асани. Една е на македонски јазик и како што е објавено разговараат поранешните високи полициски функционери Гордана Јанкулоска и Сашо Мијалков, кои говорат дека тогашниот заменик министер во МВР Блерим Беџети барал да се казнат припадници на „алфите“, кои според Мијалков и Јанкулоска, коректно си ја…

Повеќе...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Берово е роден царот Малешевски, борец за слобода на Македонија, но и во битки за Србија, Бугарија и Русија

Ајде, ред се редат, мале, ајде ред се редат, кочански сејмени… Така почнува народната песна испеана за Царот Малешевски, кој се родил на денешен ден пред 214 години и останал активен борец за слободна на Македонија и на поодмината возраст. На 28 мај 1805 година, во Берово е роден Илија Марков – Малешевски, прочуен македонски ајдутски војвода од втората половина на 19 век, кој се борел во многу битки против Османлиите и поради неговото херојство го нарекувале и Цар Малешевски. Во османлискиот период, Малешево било нахија (реон) и било составен…

Повеќе...

ЕК: Уште една препорака за почеток на преговори на Македонија со ЕУ

Европската комисија даде зелено светло за почеток на преговори на Македонија со ЕУ. Европскиот комесар за проширување Јоханес Хан и потпретседателката на Европската комисија, Федерика Могерини, денеска во Европскиот парламент ги презентираа најновите стратегии за проширувањето на ЕУ. Конечната верзија на овие клучни документи се финализираше до доцна синоќа во просториите на Европската комисија. Освен Македонија и Албанија доби зелено светло за старт на преговори и позитивен извештај од ЕК. Ова е уште еден предлог на Еврокомисијата, како и во повеќе претходни години, што останале само предлози, зашто конечниот збор…

Повеќе...

Добриот работник вреди многу повеќе отколку што замислувате

Еден од најголемите проблеми со кои се соочува секој бизнис е неможноста да се задржат добрите работници на подолг рок. Најновите истражувања покажуваат дека дури 20 проценти од работниците кои даваат отказ одлуката за тоа ја донесуваат во првите 45 дена од нивното вработување, а како најчести причини за тоа се: лош менаџер, микроменаџирање, токсична работна околина и лошо искуство. Одредени компании кои се длабоко уверени дека никој не е незаменлив за големината на овој проблем дознаваат кога ќе се судрат со реалните трошоци кои се прават при потрагата по…

Повеќе...

Жугиќ: Најнеспособниот градоначалник Шилегов доби метла од партиските кругови, но проблемот е неговата неработа како градоначалник

Заев го измете Петре Шилегов од својот двор, но проблемот е депонијата надвор од дворот. Најнеспособниот градоначалник Шилегов доби метла од партиските кругови, но проблемот е неговата неработа како градоначалник, истакна Јелена Жугиќ, советник во Советот на Град Скопје. -Граѓаните немаат интерес од потпретседателот Шилегов, туку проблемот е градоначалникот Шилегов. Добро е што неговата партија призна дека тој е неуспешен, сега на ред е оставка како градоначалник. Петре Шилегов треба да добие метла како градоначалник затоа што: -Е единствениот кому му украдоа урбана опрема за фонтаните и покрај ангажирана чуварска…

Повеќе...

Господ никогаш не го заборава доброто што сте им го направиле на другите!

Човекот го подигна погледот бавно.Изгледаше на жена која е многу богата ,со нови алишта и никакви проблеми.Тој си помисли дека сака да го измејува,како и сите други досега. “Остави ме на мира“ – промрмори тој. На негово зачудување,жената продолжи да стои.Таа се насмевна “Гладен ли си?“ го праша. “Не,не сум,одговори тој саркастично, тукушто вечерав со претседателот,сега оди си.“Но одеднаш тој почувствува нежен допир на неговото рамо. “Што правиш,жено?“ одговори гневно.“ Ти реков да си одиш.“ Тогаш се појави еден полицаец “Има ли некој проблем госпоѓо?“- праша тој. Нема никаков проблем,господине,само…

Повеќе...