Владата на Заев капитулираше: Цар Самоил, св. Климент и св. Наум се Бугари!

Извор: Лидер

Македонската владина комисија капитулираше пред апсурдните барања на Бугарија за политичко редефинирање на историјата.

Иван Илчев, член на комисијата за историја од Бугарија нагласува дека работата на заедничката комисија со Македонија е дојдена до критична фаза поради ликот и делото на Гоце Делчев.

Тој нагласува дека голем успех е што македонската страна признала оти Цар Самуил е дел од бугарската држава и оти е постигнато согласност дека Св, Климент и Св. Наум се испратени од бугарската држава и се хиротонисани во рамки на бугарската црква.

Тоа порано беше апсолутна ерес порано. Се постигна согланост дека се неопходни промени но какви ќе видиме подоцна-објасни Илчев за „Dnevnik.bg“.

Тој жали што во договорот за пријателство со Бугарија нема инструмент со кои може да наложат одредени позиции. Но, Илчев е свесен дека од Берлин и Париз кои не ја разбираат ситуацијата нешто што ќе наложат тоа ќе мораат да го исполнат.

Повеќе