ФБИ држи десет Црногорски морнари на брод со кокаин вреден над милјарда евра!

Првиот ден од претресот биле пронајдени 16,5 тони кокаин и тогаш биле уапсени шест членови на екипажот, од кои дури четворица се од Црна Гора.

Пронаоѓањето на дополнителниот тон и половина кокаин уследило по сослушувањето на членовите на екипажот на бродот.

Еден од директорите на Царинската и граничната контрола на САД (CPB), Кејси Дарст, потврдила дека ова е најголема заплена на наркотици во Америка во последните 230 години.

Во наредните денови, полицијата пронајде уште еден тон кокаин добро сокриен на товарниот  брод “Гајран”, а бројот на уапсените постојано се зголемува. Лисиците беа исто така ставени на Бошко Марковиќ (37), Александар Каваџи (25) и Ненад Илиќ (39). Во меѓувреме, локалните власти одлучија дека петмината членови на екипажот, вклучително и Црногорците, ќе останат во притвор до почетокот на судењето.

Извор: CDM, Фото: Танјуг-АП / Мет Рурк

Покрај тоа, агентите на Федералното истражно биро на САД (ФБИ) го ограничија движењето на десет црногорски државјани на одборот во Филаделфија.

Освен четворицата уапсени, други морнари од Црна Гора добиле забрана за напуштање на бродот. Некои од нив, според информации на „Дана„, им било  дозволено да се јават на своите семејства.

Покрај тоа, агентите на Федералното истражно биро на САД (ФБИ) го ограничија движењето на десет црногорски државјани на одборот во Филаделфија.

ФБИ – во моментов никој не е обвинет за шверц на 16 тони кокаин, но Црногорците биле испрашувани во истрагата, исто така биле земени примероци од ДНК  за понатамошниот тек на истрагата . Нивниот статус ќе биде познат по експертизата за наркотици.

 

И капетанот на товарниот брод е Црногорец 

Дека помеѓу членовите на екипажот најмногу од нив (мнозинство биле  црногорски државјани,)  исто така го потврдува документот  кој го има и го чува ФБИ,а во кој имаше увид весникот “Дан“.

Покрај капетанот на бродот, Дарко Рогановиќ, испрашувани беа и : Которини Марко Перовиќ, Слободан Вукашиновиќ, Перо Марковиќ и Владимир Пенда и Никшичанин Веселин Мирковиќ беа испрашувани.

фото: Beta AP/Matt Rourke

Во запленетиот документ од страна на ФБИ наведени деталите за екипажот на споменатиот брод, како и времето и датумот на утоварот на товар, лиценца усогласеност, како почетна  и крајна дестинација на движење на истиот.

Само двајца членови на екипажот, кои беа уапсени претходно призна дека тие биле вклучени во шверцот на наркотици, додека други црногорски морнари тврдат дека немаат ништо  со кокаинот.

Американските медиуми објавија дека  сите членови на екипажот не  се вклучени во шверцот и за ваквите обвинувања не постои физички доказ. Ново апсење уследи по распит на двајца членови на екипажот, кои беа уапсени веднаш по запленувањето на дрогата.

Дрога вредна повеќе од една милијарда евра

Вредноста на запленетиот кокаин се проценува на повеќе од една милијарда евра. Истрагата, исто така, вклучувала и агенти на ДЕА.

Еден од претставниците на истата агенција (ДЕА) изјави дека бродот се движел од Чиле во Европа.

Во понеделникот вечерта, надлежните по добивање на информации за дрога на бродот веднаш презеле акција  и извршиле контрола на бродот во пристаништето во Филаделфија. Кокаинот бил откриен во контејнери кои биле на товарен брод.

Америка е најголем потрошувач на Кокаин во светот и вакви големи пратки стануваат се почеста слика во САД.

 

 

Повеќе