ЕДЕН ОД ДВАЈЦАТА НОБЕЛОВЦИ ИСПРАТЕН ВО ИСТОРИЈАТА: На ред е Заев

ЕДЕН ОД ДВАЈЦАТА НОБЕЛОВЦИ ИСПРАТЕН ВО ИСТОРИЈАТА: На ред е Заев

ИНФОМАКС

Грчкото министерство за надворешни работи, излезе со официјални податоци од пребројани 33,45% од гласовите. Според податоците, Нова демократија е победник на предвремените парламентарни избори во Грција, со 8,5% разлика во однос на СИРИЗА Ова е доволно за НД сама да формира влада

Вака изгледа ранг листата на освоени гласови

Нова демократија 39,87% – 159 пратенички места

СИРИЗА 31,34% – 85 пратенички места

Движење на промена 8,25% – 23 пратенички места

Комунистичка партија на Грција 5,3% – 14 пратенички места

Грчко решение 3,77 % – 10 пратенички места

МЕРА25 3,37% – 9 пратенички места

Златна зора 2,99% – 0 пратенички места

За помалку од два месеци креаторот на Преспанскиот договор, и кандидат за Нобелова награда, доживеа два kaтастрофални пopази. Еден на европските избори кога убедливо изгуби од опзиционата Нова Демократија, и уште еден на предвремените парламентарни избори на кои повторно беше пopазен од истата партија.

Со ова Ципрас, претенциозен Нобелеловец, заминува во исторјата. Преспанскиот договор кој го направи славен и требаше да му ги отвори вратите го повлече надолу. Еден од двајцата нобеловци замина во историјата. На ред е Заев.

Повеќе