Нова Демократија со 158 пратеници, национиалистите Златна Зора без ниту еден

Со пребројани 81,9% од гласовите, според официјалните податоци од грчкото МВР, Нова демократија е прва со 39, 72%, односно 8,13% повеќе од СИРИЗА, додека пак изненадувањето на изборите е тоа што националистичката Златна зора, барем засега, не успева да ја достигне потребната граница од 3% за влез во Парламентот.

Поконкретно:

Нова демократија 39,72% – 158 пратенички места

СИРИЗА 31,59% – 86 пратенички места

Движење на промена 7,90% – 22 пратенички места

Комунистичка партија на Грција 5,37% – 15 пратенички места

Грчко решение 3,74 % – 10 пратенички места

МЕРА25 3,49% – 9 пратенички места

Златна зора 2,96% – 0 пратенички места.

Повеќе