РУСКОСКА: Инволвираноста на јавен обвинител во овој случај сега не можеме да ја докажеме

Обезбедените видеа и аудио-атеријали се само за овој случај што го отворивме сега, за овие двајца осомничени. А понатаму во истрагата дали ќе се појават докази за обвинители, за политичари, за луѓе од јавниот живот ќе видиме, вели јавната обвинителка Вилма Русковска во интервју за Телевизијата 24. Таа додава и дека инволвираноста на јавен обвинител во овој случај, сега засега не може да се докаже. – Доколку се појават цврсти докази сигурно дека истрагата ќе биде проширена, но сега навистина неможам да шпекулирам и било несериозно од мене како обвинител…

Повеќе...

ИНТЕРВЈУ НА ЗАЕВ ЗА МИА: Ние сме нормална земја, за која што се боревме, за која протестиравме!

Почит на пресумпцијата на невиност, но и теза дека законот мора еднакво да важи за сите искажа денеска Зоран Заев во интервју за МИА во кое говори за последните случувања во врска со вчера обелоденетата истрага „Рекет“, евентуалната вмешаност на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева во случајот и како сето ова ќе се одрази врз иднината на земјата. За Заев со отворањето на овој случај се демонстрира јасно и недвосмислена борба против организираниот криминал и корупцијата и се враќа довербата во правната држава и во владеењето на правото. Побара од…

Повеќе...

Аме­ри­ка­ни­за­ци­ја­та на Евро­па е по­ло­ша од неј­зи­на­та бал­ка­ни­за­ци­ја (1)

Имам пред­вид де­ка кај нас до­ми­ни­ра „гла­сач­ка­та“ пси­хо­ло­ги­ја кон овие круп­ни кул­ту­ро­ло­шки пра­ша­ња – ед­ни се без­ре­зерв­но „за“, а дру­ги „про­тив“ (Евро­па или Аме­ри­ка), а ни ед­ни­те ни дру­ги­те не зна­ат зо­што се „за“ или „про­тив“. Мо­же­би ток­му слу­ча­јот „Фу­ен­тес“ ќе им по­мог­не да раз­бе­рат зо­што Слав­ни­от ме­кси­кан­ски пи­са­тел Кар­лос Фу­ен­тес, чие име не­кол­ку­па­ти се спом­ну­ва­ше и во нај­тес­ни­от из­бор за до­де­лу­ва­ње на Но­бе­ло­ва­та на­гра­да, во 1993 го­ди­на об­ја­ви еден авто­би­о­граф­ски ро­ман за страс­на­та дво­ме­сеч­на љу­бов со поз­на­та­та аме­ри­кан­ска актер­ка Џин Си­берг. Ро­ма­нот се ви­ка „Ди­ја­на или оса­ме­на бо­жи­ца на…

Повеќе...

Стефанова од СЈО: Јас не стравувам од новата истрага, а за Јанева не знам

Обвинителката од СЈО, Лиле Стефанова, која го води случајот „Империја“ вели дека сите одлуки и списи кои излегувале од Специјалното јавно обвинителство ги потпишувала Катица Јанева. Обвинителката воедно рече дека нема потпишано ниту една одлука која излегла од Обвинителството. – Не сум потпишала ниту едно решение за пуштање од притвор во куќен притвор, ниту одлуката за давање на патни исправи на Цветан Панделевски. Сите одлуки си ги носи и потпишува Катица Јанева – рече Стефанова и доплни дека таа законски нема право да потпишува вакви одлуки. Таа на денешната прес-конференција…

Повеќе...

Одбројани се деновите на оваа власт, нека внимава што прави, предупреди лидерот на ВМРО ДПМНЕ

Притвор за Катица Јанева бара Христијан Мицкоски   На попладневната прес конференција, лидерот на ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски објасни зошто нема да дојде на лидерската средба на која повика Зоран Заев во петок, а побара и притвор за специјалната јавна обвинителка во оставка, Катица Јанева. -Катица Јанева се’ уште е на чело на ова слабо и корумпирано обвнитество. Постои можност за бегство и за влијание на сведоци, рече Мицкоски. За јавниот повик на Заев за лидерска средба, Мицкоски врати: Заев повикува на лидерска средба во петок. Не ја гледам потребата…

Повеќе...

Новинарските бардови од 1ТВ го напуштаат бродот, Кабранов најави дека си оди

Уредниците од 1ТВ, чиј неформален сопственик Бојан Јовановски – Боки 13 вчера беше уапсен и доби 30 дневен притвор поради перење пари и примање награда за противзаконито влијание, се оградуваат од последните случувања и сомнежите за криминал. „А1он“ разговараше со главниот уредник во телевизијата, Ацо Кабранов, со Борјан Јовановски и Јадранка Костова. Сашо Орданоски не одговори на нашите повици. Тие велат дека во телевизијата биле ангажирани хонорарно и дека не биле инволвирани во никакви нелегални активности, а Кабранов најави дека нема да го потпише хонорарниот договор со телевизијата наредниот месец.…

Повеќе...

Ристовска: Дејствијата на поединци не ги карактеризираат дејствијата на СЈО

Во име на сите обвинители кои стојат зад мене и во име на целиот истражителски тим, сакам да ве уверам дека примарен интерес е зачувувањето на интегритетот на СЈО и дека секогаш сме постапувале согласно законските прописи и да бидеме на ниво на задачата и ќе продолжиме да го истражуваме криминалот, изјави денес обвинителката од СЈО, Ленче Ристовска. Во изјава за медиумите Ристовска рече дека целиот тим кој стои зад неа и оние кои се на одмор,  СЈО стои зад целата работа која ја завршиле, како и зад тоа дека…

Повеќе...

АГАТАНГЕЛ: За погубното подигрување со народните светињи

Колумна за НОВА МАКЕДОНИЈА МИТРОПОЛИТ ПОВАРДАРСКИ †Агатангел (Станковски) „Направи плочка од чисто злато и на неа изрежи како на печат ‚Светиња Господова‘“ (Излез 28, 36) – му беше заповедано на светиот пророк Мојсеј, кога ја градеше Скинијата Божја. Светиња за еден народ се мирот и слободата, кои преку личните стремежи и напори на неговите најголеми синови и ќерки, со многу жртви и откажувања се достигнати. Затоа во Библијата е речено: „Сети се на старите денови, помисли за годините на поранешните поколенија, прашај ги татко си и старците свои и тие…

Повеќе...