Матичните служби почнаа да издаваат изводи со државјанство „коси црти“

Тоа што деновиве пишуваа повеќе медиуми почна да се применува и во практика. Матичните служби во изводите од матичните книги за родени кои ги издаваат на граѓаните деновиве не го пишуваат државјанството, туку во графата за државјанство има коси црти. На социјалните мрежи и некои портали се објавени фотографирани примероци од вакви изводи. Државјанството беше елемент во договорот со Грција, каде се споменува како ќе биде дефинирано тоа во патните исправи. „Државјанството на Втората страна ќе биде македонско/граѓанин на РС Македонија, како што ќе биде заведено во сите патни документи,…

Повеќе...

Со песна се сака Македонија, во градот кој го носи името на Гоце Делчев

Делчевското рок дуо Ајга (Ayga) минатата недела го објави својот дебитантски видео спот за песната Македонија засекогаш (Macedonia forever). Само за четири денови видеото постигна забележителен успех во неговата гледаност на јутјуб а неговата популарност од ден во ден се повеќе расте. Тематиката на авторската песна на гитаристот Дарко Тасевски од Делчево е инспирирана од вечната и сеприсутна муза- Македонија. Самиот текст на авторот е негов личен белег за љубовта која ја носи тој во себе кон татковината. Пренесен на Англиски јазик за да допре суштината на песната до што…

Повеќе...

КОЛУМНА НА ЗАФИРОВСКИ: Во зајачко тело лавовско срце, никогаш!

Воислав ЗАФИРОВСКИ За оваа сегашна наша држава, изгледа многу поголема опасност се разочараните луѓе кои барем за миг му поверуваа на актуелниот премиер Заев дека нема да смени Уставот; дека ќе ја набилда економијата и без проблем просечната плата ќе се покачи на 500 евра; дека лекарите специјалисти во јавното здравство ќе имаат плата од сто илјади денари; дека ќе има бесплатно здравство; дека ќе завладее правото и правдата за сите; дека ќе нема селективност во гонењето на организираниот криминал и корупцијата; дека ќе бидат земени на одговорност сите оние…

Повеќе...