ЦЕЛА ДИЈАСПОРА СЕ КРЕВА НА НОЗЕ: Ќе протecтираат пpoтив Заев пред македонски амбасади во САД и ЕУ

Во повикот кој го објавува Крис Анѓелков активист за човековите пpaва од Австралија се зборува за мacовни собири пред македонските дипломатски претставништва низ светот. Во повикот директно се посочуваат САД и ЕУ како негaaтивен фактор кој инсталирал и штити kpиминалци во Македонија. “Дојде време за масовни демонстpaции пред македонските амбасади и генералните конзулати во Австралија, Канада, САД и Европа. Оваа кopyмпирана предавничка влада треба да ја изложиме на целиот свет, како што направи италијанскиот новинар. Треба да создадеме свест за тоа што kpиминалците САД и ЕУ инсталирале и штитaaт во…

Повеќе...

Ла Верита: Случајот поткуп во Македонија потегнат и од ЕНП – „Могерини, кажи нешто“!

Новинарот на Ла Верита, Ларис Гајзер, утрово излезе со видео колумна за македонскиот случај Рекет. Ви ја пренесуваме во целост: Објавата на Ла Верита од минатите денови по однос на аудио и видео материјалот за активностите околу рекетирањата што се случиле во изминатите години во Македонија, со знаење на канцеларијата на специјалната обвинителка предводена од Катица Јанева, се претвори во вистински политички и социјален земјотрес. Нашата редакција, како и долупотпишаниот, беше преплавена на дневна база, од илјадници пораки за поддршка и благодарност. Скоро и да немаше критики и закани што вообичаено ги…

Повеќе...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Собранието на Република Македонија го усвои црвеното знаме со 16-крако сонце, кое денес се забранува за јавна употреба

На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија беше усвоено државното црвено знаме со златно-жолто сонце, со осум основни и осум споредни сончеви зраци. Употребата на ова знаме траеше до 5 октомври 1995 година, кога беше сменето во црвено со златно-жолто сонце, со осум сончеви зраци и химната „Денес над Македонија“. Симболот на знамето кој е познат и како Ѕвездата од Кутлеш беше сменето под притисок на Грција, а актуелната Влада, според Договорот од Грција, донесе одлука до 12 август година овој симбол да исчезна од…

Повеќе...