Последната шанса за опстанок на македонскиот народ

Веб колумна, „Портал Дудинка“, недела,  6 октомври 2019, проф д-р Тони Науновски Од самиот почеток на конституирањето на суверена Република Македонија, како историски најнова форма на државност која е континуитет на двомилениумската државотворност на Македонскиот народ/нација на територијата Македонија, поради геополитичката реалност на Балканот, политичките елити се поставија во позиција на тотална послушност на ЕУ и САД. Веќе 30-ина години Македонија е под целосна политичка, економска и секаква друа зависност од ЕУ и САД. Сите политички, економски и општествени процеси беа и се подредени на инструкциите, плановите, наредбите (формални или подзатскриени сеедно),…

Повеќе...

Унгарија вторпат одби да го екстрадира Груевски

Унгарија нема да го екстрадира поранешниот премиер Никола Груевски ниту за настаните во Собранието од 27 април, потврдуваат од Министерството за правда. Унгарските власти официјално ја известиле Македонија дека нема да го екстрадираат Груевски. – Примено е известување дека Врховниот регионален суд донел конечна одлука дека не се исполнети законските претпоставки за екстрадиција на Никола Груевски, бидејќи на негово барање одобрен му е азил во Унгарија. Во согласност со актот бр. 38 за меѓународна правна помош во кривични предмети, лице на кое му е дадено азил нема да се екстрадира…

Повеќе...

МАКЕДОНИЈА ЌЕ ЈА ПРЕТСТАВУВА ПРОФЕСОРКАТА КАРАКАМИШЕВА: Законот за јазиците во петок пред Венецијанската комисија

Во објавениот факсимил од „Плусинфо“, може да се прочита дека Венецијанската комисија оценува дека употребата на албанскиот јазик според законот оди чекор подалеку од европските стандарди и генерално ја фали државата за тој пристап. Се поздравува и волјата на властите во С. Македонија да се подобри лингвистичката состојба на немнозинските заедници, пренесува 360. Но, Комисијата има сериозни забелешки и дека во одредени области законот за употребата на јазиците може да биде неприменлив. „Ова е особено случај за членовите на законот кои се однесуваат на употребата на албанскиот јазик во судските постапки…

Повеќе...

ЦВЕТАНОВСКИ: На прав пат, поправ здравје!

Ај што е фалсификат, ај што е од комшилук, ама покрива кампања за поправ пат не можеа ни да смислат. А што и би очекувале од една ваква оксиморонска влада, која толку мрачно блеска и која од самиот зародиш е си е фејк власт, оти не ни победија на избори. Велат, СДССС биле на прав пат за да одат во опозиција. Јок, на прав пат се за да одат во историја. А како ќе ги паметат? Епа, по кривините што ги фатија на правиот им пат… Љупчо ЦВЕТАНОВСКИ Велат, многу…

Повеќе...

На денешен ден, 7 октомври 1946 започнува исполнување на заветот – пренесување на моштите на Гоце Делчев во Скопје.

На денешен ден, 7 октомври 1946 започнува исполнување на заветот – пренесување на моштите на Гоце Делчев во Скопје. Три години по загинувањето на Гоце, војводите Михаил Чаков и Таската Серски една ноќ одат тајно во селото Баница во Егејскиот дел на Македонија и ги откопуваат коските на Делчев. Ги потопуваат во шпиртус, ги ставаат во сандак и ги положуваат кај олтарот на црквата во село Баница. Го задолжуваат клисарот Никола да ги чува коските. За време на Балканските и Првата светска војна, селото Баница трипати е запалено, а еднаш…

Повеќе...

ГРУЕВСКИ – ДЕНЕС судството е без критериуми за напредување СДСМ унапредува од кога дојде на власт.

  На пазарот во Струмица има многу појасен критериум за се. ЕДНО ЗБОРЕА, ОБРАТНО ПРАВАТ: ГРАДАТ ПЕРЦЕПЦИЈА ЗА ТРАНСПАРЕНТНОСТ А ГИ СУДПЕНДИРАА КРИТРИИМИТЕ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕТО НА СУДИИТЕ, КРШАТ ЗАКОНИ И ОДАТ НА ТЕЛЕВИЗИЈА ДА ГИ НАПАДНАТ ПРЕТХОДНИТЕ ЗА ОНА ШТО ГО НАПРАВИЛЕ ПРЕД 30 МИНУТИ. Прекршени роковите во Законот за заштита на приватноста со цел да ги избришат своите компромитирачки матерјали. Тајна понуда на Заев кон Јанева пред околу половина година. Зградата на градот ќе се продава, ама не заради недоволен простор. Прочитав некаде дека деновиве кога судскиот совет бирал…

Повеќе...