МЕСТО ДАТУМ, ПOHИШТУВAЊЕ НА ДРЖАВАТА: Ова ни е награда за промената на името

Откако ќе се откажете од суштината на вашиот национален идентитет, тој престанува да постои заедно со вашиот национален идентитет и вашата држава. Најновиот случај на „Северна“ Македонија е лекција и за нас, според историчарот Милош Ковиќ, пишува српски Спутник.

Македонија аплицираше за пристапување во ЕУ во април 2004 година. Денес, сè уште нема датум за започнување на пристапните преговори, и покрај тоа што земјата беше преименувана во Северна Македонија во договор со Грција. Очигледно, тоа не е доволно, така што тој ќе мора да се откаже и од македонскиот јазик. Вака се одлучи бугарскиот парламент со многубројни барања за поддршка на Скопје на патот кон ЕУ.

И не беше одамна кога Зоран Заев се пофали дека Европската комисија ја стави Македонија на списокот на најдобрите 20 достигнувања на ЕУ во последните пет години. Причината, се разбира, беше Договорот од Преспа.

„Ние сме целосно подготвени да ги започнеме преговорите. Земјите-членки на ЕУ и институциите сега се на потег“, рече Заев, а тогашниот шеф на ЕК, Жан-Клод Јункер додаде дека Македонија најверојатно ќе добие датум за претпристапни разговори во ЕУ во јули.

Денес, сепак, тој датум не изгледа многу поблизу отколку пред промената на името. Како што објави Бугарија денес го уцлови својот глас за започнување преговори меѓу Македонија и ЕУ со низа барања што Скопје мора да ги исполни до тогаш.

Меѓу многуте бугарски барања е дека нашите јужни соседи се откажуваат и го именуваат јазикот што го зборуваат. Затоа, Македонците повеќе не би зборувале македонски туку „официјален јазик на Република Северна Македонија“, и доколку требаше да го употребат терминот македонски, ќе требаше да додадат – во согласност со уставната одредба.

Ставот на бугарската влада, што денес го потврди и парламентот во Софија, е дека уставниот јазик во Македонија е всушност производ на еволуцијата на бугарскиот јазик и дијалектите на тој јазик. Со други зборови – бугарски.

Професорот на Филозофскиот факултет во Белград, историчар Милош Ковиќ, вели дека ова е очекуваната низа на нештата откако ќе се откажете од она што го сметате за клучна одредница на вашиот национален идентитет.

Тогаш другите нема да ги презираат своите барања, а на прашањето каде може да заврши, соговорникот на „Спутник“ нема дилема: Завршува со пoништyвање на националниот идентитет и држава.

„Денес, навистина, може да се зборува за македонската парадигма. Земја и нација која практично ги исполни сите услови, при што народот добро се држи, како што беше потврдено од последниот референдум во Македонија, но можеме да видиме што прават таканаречените елити кои ја водат земјата. Гледаме нација која совршено брзо, практично и покрај волјата на народот, ги исполнува сите наредби. И што се случува, дали се наградени за тоа? Напротив. Името на земјата беше доведено во прашање, тoа е сменета, сега се става под знак прашалник името на јазикот и којзнае како ќе заврши“, вели Ковиќ.

„Македонскиот пример јасно ни го покажува ова. Едноставно е што штом се откажете од виталните национални интереси, а кога станува збор за името на земјата, името на јазикот, нема ништо посуштинско од тоа, тогаш нема крај на тоа. И се плашам дека ваквото исполнување на сите барања што се ставаат на Македонија доведува до пoништyвање на првата македонска држава, а потоа и на македонскиот национален идентитет“, рече Ковиќ нeдвосмислен.
Затоа смета дека случајот со Македонија треба да биде поука и за нас.

INFOMAX.MK

Повеќе