СО КОЈ НАРОД ВОЈУВАЛЕ РИМЈАНИТЕ ВО МАКЕДОНСКО-РИМСКИТЕ ВОЈНИ? Македонците ќе останат господари на своите градови!

Македонците ќе му плаќаат на Рим половина од својот данок што досега го плаќаа на својот цар. Секоја година населението ќе се собира во определен град и ќе си избира судии и управници според старите македонски обичаи, се вели меѓудругото во прогласот на генералот на римските легии Емилиј Павел упатен до Макединците по поразот на македонскиот крал Персеј во битката кај Хераклеја. – Македонците беа наполно здрав народ. Тие не беа тренирани како грчките атлети, туку беа како Римјаните со војнички навики. Но, покрај овие добри особености, тие имаа и…

Повеќе...

Странскиот печат за Тодор Александров

Македонците се обединија околу нивната стара институција ВМРО Странскиот печат за Тодор Александров Патувањата на Тодор Александров се рамни на царски патувања, таму каде ќе стаса тој, на пример, во некоја далечна долина, долината добива живот, зад секое дрво будно стои стражар, секој жбун во шумата крие две очи, а селаните се собираат крај патеките, изговарајки ги во шепот зборовите: „Тодор ќе минува оттука“. Кога е убиен Тодор Александров, најмногу се радувале Бугарите и Србите. Бугарите велеле: „Мртов, но употреблив“. Македонците, пак, велеле: „Македонија умре“, а од странските дописници ќе биде…

Повеќе...

Никола Груевски – Најдобрата социјална политика е политиката на отворање нови работни места

Никола Груевски за враќањето на рамниот данок напиша коментар и видување на својот фб. Независно што воведувањето прогресивен данок беше катастрофална грешка на оваа влада за што укажував уште пред да се воведе истиот, сепак иако целта е предизборен популизам, за пофалба е враќањето на рамниот данок, еден од најуспешните проекти во Македонија од независноста до денес, воведен на 1 јануари 2007 година. Грешка е што тоа е само на три години бидејќи со таков рок ќе изостанат поголем дел од очекуваните ефекти. Повеќето од оние кои веќе најдоа алтернативни…

Повеќе...