Во Македонија имаме цркви постари од Нотр Дам: Една од нив се наоѓа во Струмица

Во југоисточниот дел на нашата држава се наоѓа комплексот цркви и манастири „Св. Петнаесет тивериополски маченици“, комплекс кој датира од 9 век и истиот е вклучен во списокот на Културно наследство на Македонија. Основните податоци за делата на Светите Петнаесет Тивериополски маченици произлегуваат од Житието на охридскиот архиепископ Теофилак Охрдиски. Во дворот на црквата имало пораснато дрво над гробовите на м*чениците. Локалното население го почитувало тоа дрво како свето. За време на Османлиското ропство кога сакале да го пресечат дрвото луѓето ги снашла голема несреќа. Комплексот цркви вклучува цркви од…

Повеќе...

КУРИР ексклузивно го објавува новиот закон за јавни собири: Државата тоне, власта ќе забранува протести?

Владата и МВР во обид да ги замолкнат граѓаните и нивното уставно загарантирано право на мирно собирање и изразување на мислење преку организирање на јавни протести и собири. Пред неколку дена, во Собранието пристигнаа скандалозните предлог измени на Законот за јавни собири каде што се предвидуваат нелогични и речиси невозможни услови за граѓаните и организаторите на јавните собири и протести. Владата и Министерството за внатрешни работи преку овие измени дополнително го ограничуваат правото на јавни собири и протести, го ограничуваат времето кога тие би се одржувале, но и ја зголемуваат…

Повеќе...