Македонско евангелие кое се чува во градот Ремс и служело за крунисување на француските кралеви

Македонското евангелие е едно од најстарите постоечки писмени споменици на пергамент и сведоштво за македонскиот јазик, писмо и православните религиозни практики, кое според некои извори потекнува од XI век.се чува во катедралата Нотр Дам во РЕМС источно од Париз. Оваа книга, од поранешните римски провинции (денес дел од таканаречена Франција), сметана е за света книга, подарена од обожествениот македонски народ на своите браќа Македонци во таа област, поврзани илјадници години со културниот центар на светот – Македонија. Низ долгата историја, Македонскиот народ дури од камениот период на Зета Македонија, ги…

Повеќе...

Стефановски- супер светски шампион во суперкомбат

Во Букурешт, Романија се одржа светското првенство во суперкомбат каде нашиот борач Даниел Стефановски го освои првото место. Со ова тој стана светски првак во таканареченото К-1 суперкомбат натпреварување. Светска титула му припадна откако за 101 секунда го нокаутира романецот Аделин Михаила.  

Повеќе...