ОЛИВЕР АНДОНОВ – Над пепелиштето од мојата земја

„Таа земја, сега што ја чекорам, таа земја, в пролет што ја буди југот, таа земја – своја не ја знам, таа земја, простете: е туѓа!“ Не сум одличен познавач на Македонската поезија, но соочени со нашата национална трагедија која немушто ја гледаме како замајани, невообичаено за мојот стил на пишување, немам чувство дека една елегична колумна можеби ќе допре до чувствата нечиј. Впрочем, целта на оваа колумна не е да разбудува нечиј одамна изгубени човечки димензии, туку едноставно да погледне со моите чувства кон нашата земја. Надвиснат над пепелиштето…

Повеќе...

ВМРО-ДПМНЕ ОК СТРУМИЦА – ОБНОВАТА ДОАЃА

ВМРО-ДПМНЕ ОК СТРУМИЦА ,ГИ ПОВИКУВА СВОИТЕ СИМПАТИЗЕРЕИ И ЧЛЕНОВИ  ,НА 21.12.2019 год.(САБОТА)  ВО С.Ц.  ЈАНЕ САНДАНСКИ – СКОПЈЕ . ПОАЃАЊЕ ОД СТРУМИЦА ВО 11 ЧАСОТ , ПРЕД ТИНЕКС!   https://www.facebook.com/events/937475769986714/ #Македонија2020 , #Macedonia2020

Повеќе...

КУФЕРОТ НЕ СТИГНАЛ КАЈ ЗАЕВ, АМА ПАРИТЕ СТИГНАЛЕ: Власта се дозаплетка само да го испeре Заев, а тој валкан со kpиминал ни Вардар не го пере

Излезе информација “Куферот со пари не стигнал до Заев”. Владината пропаганда, истата онаа која не убедуваше преку Шекеринска дека знамето на Аризона било она на Македонија, побрза да ја пренесе, демек им олесна што ќе може да направат спин дека Заев е чист, колку и тоа да изгледа како научна фантастика. Но, вушност оваа информација за куферот кој не стигнал до Заев открива дека таа торба требало да заврши кај него, но ете не стигнала. Каде и да стигнал куферот, односно торбата, не значи дека парите не продолжиле понатаму. И,…

Повеќе...

ЕВЕ ШТО КАРАКАМИШЕВА ИСПРАТИ ВО УСТАВЕН: Барање за целосно ykинување на договорот од Преспа и враќање на уставното име Република Македонија

Со оглед дека многумина од вас побараа да го објавам Барањето за заштита на личните слободи и права кое го доставив до Уставниот суд пред повеќе од два месеца, еве го удостојувам тој ваш интерес и ви го доставувам барањето на увид.   Иако во Уставот пишува дека постапката за заштита на човековите права е ИТНА И ПРИОРИТЕТНА сепак Уставниот суд уште не најде за сходно да ме повика по однос на доставеното барање. БОРБАТА ПРОДОЛЖУВА! ДО УСТАВНИОТ СУД ул. „Кеј Димитар Влахов“ бр. 19 Скопје Подносител на иницијативата Проф.…

Повеќе...