Да се потсетиме на -Четири завета на Светиот Наум Охридски

Четири завета на Свети Наум Еден ден пред Божик, кога Св. Наум ја беше завршил Светата литургија во манастирот и ги беше пречестил монасите и народот, почувствувал дека му се приближува разделбата од овој свет. Гледајќи го монасите неговото бледо лице, од кој излегувала некоја блага светлост, почувствувале во своите срца дека наскоро мора да се разделат од својот духовен отец и учител. Поради тоа почнале многу да жалат и се свртувале настрана бришејќи ги солзите од своите очи. Светиот отец гледајќи ја нивната тага и солзи, ги повикал сите…

Повеќе...

Трипуновски од Охридско

Согласно моите активности сум во охридско и најнапред сакам на сите граѓани да им го честитам празникот Св. Наум, да посакам среќа, здравје и успех во нареднава година. Она што сакав да го потенцирам од средбите кои што ги имав денеска во охридскиот регион е негрижата која што ја имаа Владата кон Охридското езеро, поточно кон рибниот фонд. Само за потсетување минатата година, за прв пат откако е основан хидробиолошкиот завод од 1935 година, не се изврши порибување на Охридското езеро. Тоа е една катастрофална ситуација каде што практично го…

Повеќе...

Чулев: Во МВР има тарифа за држење кривични пријави во фиока како и за квалификување на потешки кривични дела во полесни

Во разузнавачко безбедносната заедница од која сум јас дел веќе долго време кружат информации дека дел од раководниот менаџмент на МВР ангажиран во криминалистичката полиција е директно во спрега со криминалните структури, ова денеска  во интервју за Алфа го истакна новиот технички министер за внатрешни работи Наќе Чулев. -Постојат неофицијални информации дека постој тарифа за држење кривични пријави во фиока, за уништување на средствата на кривично дело и за квалификување на потешки кривични дела во полесни кривични дела. Дополнително исто така постојат информации дека дел од тие раководни структури назначени…

Повеќе...

ДРЖАВЕН НЕПРИЈАТЕЛ БР.1

Одамна се зареков да не бидам хроничар на дневно политичките настани во оваа, веќе не знам како  се нарекува, земја. Таа должност им ја оставив на многубројните „анализатори“. Но, еден настан ме трогна до толку што морам да го забележам. Станува збор за културен настан, но како и се друго во државата Македонија влијанието на политикантите беше забележливо, па го ставив во групата дневно-политички случувања. По сугестија на мој драг пријател бев на концерт во Штип. Не било каков концерт, за овој се бараше карта повеќе, што дополнително ме заинтригира.…

Повеќе...

4.131 вработувања во државната управа за 2 месеци

Заменската министерка во Министерството за информатичко општество и администрација, Невена Стаменковска Стојковски, обелодени дека за период од само 2 месеци распишани биле огласи за вкупно 4.131 работно место во јавната администрација и државните претпријатија. Според неа, фрапантно е што овие огласи се распишале по 6 ноември, кога се обзнани дека ќе се формира техничка влада и ќе има предвремени избори. Стаменковска Стојковски вели дека голем дел од огласите биле за вработувања во институции каде администрацијата е пренатрупана или, пак, во државни фирми каде едвај се обезбедуваат пари за плата за…

Повеќе...