Државата со 6,5 милиони евра ќе купува апарати за коцкање

Државната видео лотарија на Македонија со народни пари ќе добие 1.500 апарати за коцкање во вредност од повеќе од 6,5 милиони евра. Договорот бил склучен на 2 јануари со компанијата „Евро Гамес Технологи“, со седиште во Софија, Бугарија. Од ВМРО-ДПМНЕ ја обвинуваат власта дека наместо да работи на ограничување на бројот на обложувалници и казина, таа купува апарати за коцкање. Според пратеникот на СДСМ, Диме Велков, опозицијата обвинува без основа. Пратеникот на ДУИ, Реџаил Исмаили рече дека решение за проблемот со игрите на среќа може да се најде со поддршка…

Повеќе...

СО ЧЕКАН ПО СРЦЕТО – Eдно заборавено ѕверство на бугарскиот окупатор во Прилеп

Ѕверствата кои ги вршел бугарскиот окупатор во Македонија за време на Втората светска војна се многубројни и одвратни. И Прилеп се сеќава на многуте жртви кои биле измачувани, убивани, силувани, мачени на најсуров можен начин, и тероризирани. За едно такво ѕверство се говори и во книгата “Судењата како последен пораз” од Јован Павловски. Еве еден извадок од таа книга кој говори за животинското однесување на Бугарите кон затвореници од Прилеп.   Едно заборавено ѕверство Извадок од книгата „Судењата како последен пораз“ од Јован Павловски, 1977 година УДИРАВМЕ СО ЧЕКАНОТ ПО…

Повеќе...

АХМЕТИ: Одбив понуда за поделба на Македонија оти тоа е многу штетно за Албанците, но и за Македонците

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети тврди дека имал понуд за поделба на Македонија врз етнички линии, но дека таа понуда ја одбил. Ахмети во интервју за „ABC News“ изјави дека неговата партија нема да прави коалиција со ниту една друга албанска или македонска политичка партија и на изборите ќе излезат сами. – Секоја поделба на оваа земја ќе биде штетно, многу штетно за Албанците, но и за Македонците. Оти не може да се поделат работите како со нож. Ќе имаше малцинства и таму и ваму. Ќе се отвореа нови рани.…

Повеќе...

Заветот на солзите

Проф. Звонимир Јанкулоски Само оние што не ги виделе болката, понижувањето, очајот и солзите на жртвите на комунизмот, не може да ја доловат длабочината на злото што го продуцирале денунцијантите. Затоа заветот на солзите обврзува. Зашто болката e голема, а раната неизлечива, одбивајќи да се лекува Само два дена по убиството на Цезар, Цицерон во римскиот сенат ќе изјави дека целото сеќавање за несогласувањата околу убиството треба да се предаде во вечниот заборав. Дали на Македонија ѝ е потребна оblivione sempiterna delendam. Дали треба да го сториме тоа со нашето…

Повеќе...