Власта обвинува дека ВМРО-ДПМНЕ ќе го укине Преспанскиот договор, опозицијата тврди дека СДСМ признал пораз

ВМРО-ДПМНЕ планира да го укине Преспанскиот Договор, предупреди денеска лидерот на владејчката СДСМ. Тој повика опозицијата да престане со како што вели манипулативните и опасни тези кои според него го доведуваат во опасност членството во НАТО. Заев денеска и официјално призна дека е свесен дека ќе ги загуби изборите, вратија од опозицијата. Од таму велат дека нема промени во нивниот став дека Договорот за промена на името е штетен за македонскиот идентитет. Од опозицијата му порачаа на Заев дека по поразот на изборите покрај политичка ќе мора да понесе и…

Повеќе...

ФАКТИ ЗА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОНСКОТО АНТИЧКО НАСЛЕДСТВО НЕ Е СПОРНО

Во средновековната изворна документација, името Македонија за територијата, и Македонци – за жителите кои живееле во неа како македонски народ, имаат целосен континуитет, а тоа значи дека во етногенезата на Македонците биле вклучени и античките Македонци, кои во најголем дел останале на овие простори како староседелско население и по доаѓањето на Словените. Во сложениот етногенетски процес староседелците, античките Македонци, постепено го примиле словенскиот јазик, а Словените христијанството, името Македонија и етничкиот назив Македонци. Притоа јазикот од околината на Солун, кој бил фиксиран од браќата Кирил и Методиј, одиграл голема улога во…

Повеќе...

Античка Македонија

Античка Македонија Александар I (498-454 п.н.е.) ја проширил територијата на Македонија и, до 5 век пред Христа, Македонците создале обединето царство. Александар бил персиски сојузник во Војните помеѓу Градовите-држави и Персија. Под поимот ’градови-држави’ мислам на градовите јужно од планината Олимп, како Атина, Теба, Спарта, Коринт и други, кои во тоа време постоела како независни држави. Кога Македонија се појавила на меѓународната сцена, својата прва монети ја исковала за да го афирмира името на царот. Синот на Александар, Пердика II (453-413 п.н.е.) владеел со Македонија во текот на Пелопонеските војни…

Повеќе...

Праисториска Македонија

Не е познато од кога точно постои Македонија и кои биле нејзините први владетели. Конвенционалната историјата го датира раѓањето на градот Еге (Aegae) и на Аргеадската македонска кралска династија околу почетокот на VII век пред Христа, со Пердика I како нејзин прв владетел. Сепак, постојат докази што лоцираат мала група луѓе кои себеси се идентификувале како Македонци уште во X век пред Христа. Овие луѓе живееле во регионот меѓу денешниот Костур и Лерин, чиј центар се наоѓал во денешото место Рупишча, исто така наречено Аргос Орестикон од класичните историчари. Сегашната…

Повеќе...