МИРКА ВЕЛИНОВСКА за ДУДИНКА -КРИСТОФЕР СТИЛ ИСПУШИ ВЕРУШ Е НА РЕД!

Мирка ВЕЛИНОВСКА за ДУДИНКА.ОРГ КРИСТОФЕР СТИЛ ИСПУШИ ВЕРУШ Е НА РЕД! Драги мои еве ни прилика да одржиме уште еден час од програмата ,,настава во природа,, а за општеството во кое живееме спакувано не по наша волја и избор. Содржината на оваа методска единица им ја посветувам на ,,талентираните,, ни курсисти кои намислиле да станат државни водачи или елита на стадо овци или како што ги именуваат на напредниот ем цивилизиран англиски -,,шипл,, иако во суштина соодветствува на погоренаведениот ,,загулен,, варварски македонски поим за вид копитари а не на народ.…

Повеќе...

Роман Шолц: Македонците се еден од најретките народи во светот со најстар ген

Македонците се еден од најретките народи во светот со традиција на постоење, вели Роман Шолц, директорот на Швајцарскиот институт за атропологија и ДНК – ИГЕНЕА за Програмата „Гласот на народот“ со Слободан Томиќ, по повод 2073 роденденот на македонскиот цар Александар Македонски. Првиот човек на Швајцарскиот институт ИГЕНЕА, како најугледен светски научен истражувачки антрополошки центар којшто користи современи научни методи, потврди во разговорот дека Македонците се нација која го има најстариот ген. „Постојат многу различни антички племиња, како што се Келтите, Словените, Германските народи, Илирите и така натаму, кои можеме…

Повеќе...

За потеклото на Мијаците

За потеклото на Мијаците За Мијаците, т.е. за нивното потекло, нема скоро никакви извори. Некои современи „теоретичари“ велат дека тие биле словенски народ од болјарски, благороднички сталеж. Ставот на чешкиот историчар Константин Јиречек во 19. век, на пр., е дека Мијаците се „едно од многуте словенски племиња чиешто име во историските извори не е запишано“. Тоа значи дека, многу веројатно, Мијаците не се Словени. Јиречек не може да го докаже своето тврдење. Мијаците никаде не се вбројани меѓу новодојдените племиња од 6. и 7. век од север. Денес, многу од…

Повеќе...

КРАЈ НА ГЕНОЦИДНИОТ ПРЕФИКС “СЕВЕРНА“ СО НОТА НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДО ООН И ВЛАДАТА ВО АТИНА ЗА РАСКИНУВАЊЕ НА СПОГОДБАТА ДИМИТРОВ-КОЅИАС!

КРАЈ НА ГЕНОЦИДНИОТ ПРЕФИКС “СЕВЕРНА“ СО НОТА НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДО ООН И ВЛАДАТА ВО АТИНА ЗА РАСКИНУВАЊЕ НА СПОГОДБАТА ДИМИТРОВ-КОЅИАС! Пишува проф.д-р Игор ЈАНЕВ За името на државите важни се пет основни принципи во меѓународното право. (1) Државите немаат ексклузивно право на државно име! Територијата не е врзана со државно-правниот идентитет, односно државното име! Република Македонија е правен идентитет на држава со дефинирани граници, за разлика од провинција Македонија како географски регион во границите на друга држава! (2) Државното име не влијае на територијаните права и обврски на својата,…

Повеќе...

МАКЕДОНИЈА Е ОКУПИРАНА ДРЖАВА и нема лесно да се ослободи од сегашното предавство!

МАКЕДОНИЈА Е ОКУПИРАНА ДРЖАВА и нема лесно да се ослободи од сегашното предавство! ************************* 30 јануари 2020 Жално и тажно е што Македонија се наоѓа во ваква трагична и катастрофалнa ситуација. Сето тоа се случува затоа што лицата на кои македонскиот народ им ја дал својата доверба да работат чесно, поштено и лојално за доброто на македонскиот народ и сите граѓани на Македонија, не си ја извршуваат својата работа лојално и достоинствено. Kорумпираните политичари во собранието на Македонија направија огромна штета за Македонија и македонскиот народ и сега се презагрижени…

Повеќе...

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ (ЗИМЕН)

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ (ЗИМЕН) Нашиот народ два пати го празнува споменот на Св. Атанасиј Велики. На 31 јануари се празнува празникот Св. Атанасиј или зимен, а на 15 мај Св Атанасиј Велики летен.Св. Атанасиј наречен Велики е роден во Александрија во 296 година. Едно време минал во пустина заедно со Св. Антониј Велики. По враќањето во Александрија станал архиѓакон во александриската црква. Учествувал на Првиот Вселенски собор и иако млад се истакнал со познавање на Светото писмо и со говорништвото. Неговите дискусии имале главна заслуга за победата против Ариевската ерес…

Повеќе...

За потеклото на името – СЛОВЕН.

За потеклото на името – СЛОВЕН. Орбини “Скоро сите беа квалификувани воини, тие беа високи, имаа многу убави лица. Косата им беше средна руса, очите им беа убави и силни. Оние кои умираа од старост се сметаа за будали и лебари. СЛАВЕ беше тој што беше убиен во војната”. Орбини има фусноти за повеќе антички историчари: Јеремејски Руски (италијански: Геремија Русо) во своите „Руски анали“ (италијански. Анали ди Русија; 1227) укажува дека Словен или Словен не значи ништо повеќе од „славно“. По ваквите чести триумфи над непријателите, за што сведочат…

Повеќе...

(Видео) Британците со песна и оро ја напуштија Европската унија: ЕП го потврди “Брегзит”

Членовите на Европскиот парламент со 621 глас и емотивна дебата го ратификуваа договорот за “Брегзит” и конечнната раздела со Велика Британија. Неколку европратеници од Британија истакнаа дека државата еден ден ќе се врати назад, но евроскептиците, вклучувајќи ги и оние кои се дел од Брегзит партијата на Најџел Фараж имаа навистина емотивни последни обраќања. Британците го напуштија Брисел со песна, а добија аплауз и од останатите пратеници вклучувајќи ја и Урсула фон дер Лејен.  

Повеќе...

Чавков 5-ти ден штрајкува со глад, власта не му дава да оди на операција!

Поранешниот директор на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков започна штрајк со глад во штипскиот затвор, откако не му било дозволено да оди на операција за колено. “Заради грубо кршење на Уставно загарантираното право на здравствена заштита, вградено и во Законот за извршување на кривични санкции, заради АРБИТРЕРНОТО толкување на правото на здравствена заштита од директорот на Казнено поправниот дом Штип, пристапувам кон ШТРАЈК со глад“, објави Чавков. Во неговата жалба тој вели дека со уредна медицинска документација, за потребата од оперативен зафат кој трае само два дена, со документација…

Повеќе...

ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ КРИМИНАЛЦИ

ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ КРИМИНАЛЦИ ************************** 30 јануари 2020 Сите оние кои се замешани и инволвирани во процесот за промена и бришење на националниот идентитет на Македонците, а воедно и во демонтирање на Македонија се криминалци, бидејќи го прекршуваат основното загарантирано човеково право кое важи за сите луѓе во светот, вклучувајќи ги и Македонците, на етничко и национално самоопределување. Тоа значи дека сите македонски политичари, без разлика од било која етничка припадност, се заедно со антимакедонските западни белосветски мешетари, политичари и партнери, криминалци. Сите оние кои вршат притисок врз македонските политичари…

Повеќе...