Спасовски им потпиша лиценци на уште пет компании за одгледување на марихуана

Иако е на чело само на техничка влада за спроведување на изборите, техничкиот премиер Оливер Спасовски им потпиша лиценци за одгледување на медицинска марихуана на уште пет компании. Како што е објавено на Службен весник, на 41. владина седница оддржана на пред 5 дена (15.02.2020), две компании добиле согласност за одгледување на канабис за медицински цели, меѓу кои „Сејф Фарма“ од Демир Капија и „Чилам“ регистрирана во Скопје. Еден ден претходно, пак, се оддржа 38. владина седница, на која владата ѝ издала согласност за медицинска марихуана и на скопската компанија…

Повеќе...

Ленче Ристоска, обвинител за врска со Европравда, зголемен бројот на предмети од Македонија

Од назначување на Ленче Ристоска, како обвинител за врска меѓу Македонија и Европравда, во оваа меѓународна институција е зголемен бројот на предмети од нашата држава, се вели во соопштението на Министерството за правда. Од таму потенцираат дека денеска министерката за правда Рената Дескоска, оствари средба со претседателот на Европравда, Ладислав Хамран и обвинителот за врски на Македонија во Европравда, Ленче Ристоска. На состанокот било разговарано за соработката со Европравда и Годишниот извештај за функционарањето на канцеларијата за врски на Република Северна Македонија во Европравда за 2019 година. Претседателот на Европравда…

Повеќе...

Власта го стимулира ширењето на грипот без одлука за прекин на наставата?

Иако беше најавено, денеска не се донесе одлука за прекина на наставата во училиштата низ Македонија поради рапидното ширење на грипот, кој, токму деенска во Скопје ја зеде третата жртва. И додека се занимаваме со корона вирусот, здравествените власто забележале блису 6000 лица кои ги имаат симптомите, иако бројот е мнпгу поголем бидејќи не сите веднаш одат на лекар. Бројот на заболени рапидно се шири а стивнување на епидемијата се очекува дури за две недели. Посебно се погодени најмалите, тие што одат во градинка и во основно училиште и, се…

Повеќе...