Откажан карневалот во Струмица, ќе нема ни Маскенбал, ни Детски карневал

Струмичкиот карневал кој требаше да се одржи во сабота е откажан. Нема да се одржи ниту Маскенбал во „Сириус“, каде требаше утревечер да се избира принц и принцеза за карневалот. Ќе нема ни Детски карневал во недела на Прочка – ова за Радио СтрумицаНет го потврди градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски, кој вечерва по „Концертот под маски“ одржа состанок со Организациониот одбор на Струмичкиот карневал, кои биле и во комуникација со надлежните државни институции за состојбата со коронавирусот и препораките до нив за и околу одржувањето на Струмичкиот карневал. Се очекува…

Повеќе...

Доверлив извештај на ЦИА од 1953 година – постојат Македонци и македонско малцинство во Грција

Од доверливиот таен извештај на ЦИА од 1953 година дознаваме дека грчките политички кругови ја побарале поддршката на САД со цел да се олеснат преговорите со југословенското раководство. Крајната цел била да се протераат 50.000 Македонци од територијата на северна Грција и да се префрлат во Југославија. Според извештајот, овие Македонците во текот на Грчката граѓанска војна ја помагале и поддржувале Грчката комунистичка партија и можеле да претставуваат сериозен проблем во случај на нова војна. Исто така, дознаваме дека грчката влада не сакала да води директни преговори со југословенските кругови…

Повеќе...

НИКОЛА ГРУЕВСКИ – Никогаш не сум дал инструкција или не сум побарал од било кого да се отворат вратите на парламентот или да се влезе во него и примени физичка сила

Изјава по повод денешното обраќање на Русковска Никогаш не сум избегал од соочување со правдата. До последен ден одев на судските рочишта и за тие кои одблиску и непристрасно го следеа процесот покажав и докажав дека ме судат без вина во очигледен политички прогон со политички монтиран процес и дека судот, исто како и обвинителството, е ставен во политички цели и работи со политички мотиви и инструкции. Затоа кога веќе завршија и се исцрпеа сите можни начини за докажување на вистината, соочен со неправдата и пораките за линч кои ги…

Повеќе...