Иглбергер: Грција нема историско право да го спори името на Македонија

Непотребен и неоснован е спорот околку името на Република Македонија, бидејќи таа така се нарекуваше и во рамките на поранешна Југославија и тоа не предизвикало никакви проблеми, оценува поранашниот државен секретар на САД Лоренс Иглбергер. Земјата која сега се нарекува Македонија беше нарекувана така и за време на нејзиното постоење како република во рамките на поранешна Југославија. Дали овој факт доведе до сериозни проблеми меѓу Грција и Југославија или меѓу Грција и Југословенската Република Македонија? Имаше недоразбирања кои се заискруваа повремено, но тие никогаш не стигнаа до точка на закана…

Повеќе...

Путин и Трамп заедно ќе преземат мерки во борбата против коронавирусот

САД е во војна со смртоносен вирус и следуваат две тешки недели во борбата против ширењето на болеста. Спасот е во рацете на граѓаните кои мораат да разберат дека наредните 30 дена се прашање на живот и смрт и до крајот на април да се придружуваат на насоките за социјално дистанцирање, порача американскиот претседател Донал Трамп кој уште еднаш го кажа црното сценарио за земјата во кое најверојатно животот ќе го загубат најмногу 240 илјади американци. САД се први во светот според бројот на заразени од коронавирусот со над 185.000…

Повеќе...

Минимална плата и дополнителни кредити за приватниот сектор за зачувување на работните места и ликвидност поради коронавирусот

Финансиска поддршка за претпријатијата од приватниот сектор за исплата на плати за своите вработени во висина од 14.500 денари за месеците април и мај, кратење на платите за сите избрани и именувани функционери на ниво на минимална плата и формирање на солидарен фонд во кој ќе се донираат средства за справување со кризата со коронавирусот, се дел мерките од вториот пакет што ги презентираше Владата за справување со последиците што ги предизвикува коронавирусот што беа донесени на вчерашната седница. За негова реализација, според проценките, потребни се околу 200 милиони евра.…

Повеќе...

Мицкоски: Нѐ чека тешка економска криза

Ова денес што го говорам не е за политички поени или дека по автоматизам треба да се критикува се она што доаѓа од Владата. Туку дека според објективни параметри ова нема да ја залечи економијата, а кризата ќе се позадлабочува. Мерките за стопанството и граѓаните кои ги донесе Владата се причина за огромна и сериозна загриженост дека не чека црна и тешка економска криза. Помошта која ја дава Владата не само што е задоцнета, прекасна туку и недоволна. Пакетот мерки е огромно разочарување за граѓаните и бизнисот, по вторпат. Ова…

Повеќе...