ЗДРАВКО САВЕСКИ: КАКОВ ОГРОМЕН БЕЗОБРАЗЛУК

ЗДРАВКО САВЕСКИ: КАКОВ ОГРОМЕН БЕЗОБРАЗЛУК (ФЕЈСБУК) Сакате да видите што е класна гордост? Гледајте го пресот на капиталистот што зборува во име на Угостителската комора. Тој ѝ порача на владата: Задржете си ги парите, ние ќе ги отпуштиме работниците! Каков огромен безобразлук! Профитот над се’! Попрофитабилно им е да ги отпуштат работниците отколку да примат помош од државата. Солидарност во услови на криза? Што беше тоа? Пи-ар кој го користат само за сликање. Не можеа да ги пратат работниците на принуден одмор? Можеа. Ама не, попрофитабилно им е да ги…

Повеќе...

ВМРО-ДПМНЕ: Бројот на починати и заболени расте, а изостанува обмислено менаџирање со кризата МАКЕДОНИЈА

Бројот на починати и заболени секој ден се зголемува. Медицинскиот персонал со натчовечки напори се бори за секој живот, но изостанува навремено и обмислено менаџирање со кризата, ова денеска преку соопштение до јавноста го истакнаа од ВМРО-ДПМНЕ. Поради незнаење на владата предводена од СДСМ да се справи со пандемијата на корона вирусот, државата од ден во ден се повеќе тоне во здравствен, санитарен, финансиски и економски амбис. Кога од час во час, ситуацијата со ширењето на Ковид-19 зема замав и веќе е алармантна, потребни се брзи и ефикасни мерки, за…

Повеќе...

Социјалната дистанца во различни варијации на мерки низ европските држави

Дозволено џогирање, но не и пикник, можност да се купуваат книги, но и да се демонстрира се само дел од варијациите на мерката социјално дистанцирање и слободното движење на луѓето низ Европа. Па така во Германија каде не е дозволено да се биде во група од повеќе од двајца и каде се затворени училиштата и продавниците кои не продаваат храна или лекови, единствено во Берлин може, на пример, да купите книга во книжарница, но не можете да одите на пикник, што пак е дозволено во Туринген и Баден –Вуртенберг. Во…

Повеќе...