На денешен ден роден ЈАНЕ САНДАНСКИ

ЈАНЕ САНДАНСКИ На денешен ден 31 мај 1872 год. (18 мај по стар стил) во селото Влаи, Мелничко, Пиринска Македонија е роден еден од најголемите македонски синови, Пиринскиот цар Јане Сандански. Потекнува од револуционерно семејство. Татко му Иван Сандански бил знаменосец на чета во Кресненското (Македонското) востание од 1878 година, кога Јане имал само 6 години, а во родното село на Јане бил и главниот штаб на востанието. Бидејќи после востанието селото е опожарено од Турците, а била запалена и црквата, семејството на Сандански се сели во Дупница, Бугарија. Во…

Повеќе...

ШЕЌЕРИНСКА СОКРИЕНА ПОЗАДИ ЦЕНТАРОТ ЗА КУЛТУРА ВО БИТОЛА ПОВИКУВА НА ИЗБОРИ Дрскост, безобрзие, самобендисаност и нечовечност произлезени од пустата желба за власт демонстрираа денес во Битола “ДВАЈЦАТА НОСИТЕЛИ” во ИЕ 5 на партијата која е редно да го промени своето име во насока на откривање на своето вистинско лице пред граѓаните. Откако го возобновија “Копанки”, Детското одморалиште на “Пелистер” и ги исполнија ветувањата дадени пред битолчани во 2016 и 2017 година и после “успешното” справување со здравствената криза со повеќе од 150 новозаболени и 9 починати само во последните три…

Повеќе...

На денешен датум, 31 мај 1998 година, почина Драган Богдановски.

На денешен датум, 31 мај 1998 година, почина Драган Богдановски. Тоа е човек со извонредно богата биографија, непоколеблив борец за остварување на македонските илинденски (Гоцеви) идеали, односно идеи за ослободување и обединување на сите делови од Македонија. Богдановски 30 години се наоѓал во челните редови на патриотски настроената македонска емиграција. Роден во 1929 година во с.Клечовце, Кумановско, потекнува од позната селско-земјоделска фамилија со патриотски корени (дедото на Драган е илинденец-комита во четата на Атанас Бабата). Основно училиште завршил во родното село, а средно образование во Куманово и Битола, по што…

Повеќе...