Битола: Разрешување на директорите заради непочитување на законот

На денешната седница на Советот на општина Битола, советникот Николче Јанкуловски-Подем, од коалицијата на ВМРО ДПМНЕ и обнова на Македонија, поднесе иницијатива до градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, како дополнителна точка на дневен ред, што се разбира не беше прифатена од мнозинството. Со иницијативата Јанкуловски побара разрешување на директорите на битолските јавни претпријатија Горан Козаров, Панде Богоевски, Методија Силјановски, Владо Атанасовски заради кршење на член 23а од Законот за јавни претпријатија, според кој директорите се должни да ги објавуваат кварталните и годишните финансиски извештаи на нивните веб страни. Истовремено од…

Повеќе...

Битола: Сопругата на Горан Козаров вработена во НУ Народен театар Битола

Горан Козаров, кандидатот за пратеник и неколкугодишен директор на ЈП Водовод освен што на денешната седница на Советот на Општина Битола, треба да објасни колку во овие околности ЈП Водовод има неопходна потреба од нова административна зграда или тоа е само приватизирање на јавното претпријатие во неговата партиска пратеничка кампања. Така, на граѓаните на Битола им должи одговор одговор експлицитен, јасен и недвосмислен, на овие две прашања: 1. Дали е точно дека неговата сопруга, веќе 6 месеци е вработена како раководител на финансии во Националната Установа Народен Театар Битола? Дали…

Повеќе...

ОД ДЕНЕСКА РЕДОВНА СОСТОЈБА: Завршува мини 8-дневната вонредна на Пендаровски

Денеска истекува осумдневната вонредна состојба што ја прогласи претседателот Стево Пендаровски со цел да се спроведат неопходните подготовки за организација на предвремените парламентарни избори на 15 јули. Последната, петта, вонредна состојба беше прогласена на 15 јуни по постигнатиот договор меѓу лидерите на владејачката СДСМ Зоран Заев и на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски за терминот за изборно соочување. Шефот на државата ја образложи одлуката за нова вонредна состојба со потребата да се овозможи непречена подготовка на изборите, а особено спроведување на мерки за заштита на јавното здравје за време на изборниот процес,…

Повеќе...