Зибери ветува изучување на албански од 5-то одделение и нова консензуална химна

Мултиетничка химна и задолжително учење на албански јазик од 5-то одделение се двата приоритети на ДУИ за мултиетничко општество во државата. Програмата пред стотици граѓани ја презентираше кандидатот за премиер Албанец Насер Зибери токму пред зградата на Владата симулирајки владина седница со која тој раководи. Од етничките прашања Зимбери вети и консензулано законодавство. Ова значи дека 10-те стратешки државни институции ќе управуваат заеднички од еден Македонец и еден Албанец, со заеднички права за потпишување. Ќе се грижам за еднаква дистрибуција на јавните инвестиции. Ова значи дека главните економски одлуки (буџет,…

Повеќе...

Битола ВМРО ДПМНЕ: Шеќеринска не е никаков role model за младите

Васко Мавровски ВМРО ДПМНЕ Битола Колкав треба да Ви е очајот, колку треба да се чуствувате беспомошни за пак да им ја понудите Шеќеринска на битолчани? Или пак толку е силна внатрепартиската олигархија, па таа вечна кандидатка, пратеничка, министерка, партиска функционерка мора да биде на сигурно пред големиот пораз на 15 јули. И навистина, далеку од пристојно е и далеку од добро воспитание Шеќеринска да упатува пораки до младите, кога е вистински модел како со партиски интигри, со чистење на патот на паметните конкуренти таа и натаму е и ќе…

Повеќе...