РИМСКИ ЗАПИСИ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ БОРБЕН НАРОД ЈА САКААТ МАКЕДОНИЈА

Македонците ќе му плаќаат на Рим половина од својот данок што досега го плаќаа на својот цар. Секоја година населението ќе се собира во определен град и ќе си избира судии и управници според старите македонски обичаи, се вели меѓудругото во прогласот на генералот на римските легии Емилиј Павел упатен до Макединците по поразот на македонскиот крал Персеј во битката кај Хераклеја. – Македонците беа наполно здрав народ. Тие не беа тренирани како грчките атлети, туку беа како Римјаните со војнички навики. Но, покрај овие добри особености, тие имаа и…

Повеќе...

Битола ВМРО ДПМНЕ: Козаров го злоупотребува и работното место

– реакција на ВМРО ДПМНЕ Битола Почитувани, Горан Козаров, во недостаток на идеи и немање вистинска можност да се пофали со сработеното, резултатите сопствени, а и резултатите на партијата на власт, повторно ги злоупотребува службените простории на ЈКП Водовод за партиски активности. Претходно, Козаров без никакво стеснување и обзир, својата пратеничка кампања ја тераше во работно време, по реакциите во паника сам си направи ништовно решение за годишен одмор, итоа замислете во неработен ден. Сега, гледаме, иако е на “годишен одмор” тој службените простории ги користи за партиски цели. Господине…

Повеќе...

Улогата на Ѓ. Петров во аферата на Мис Стон

Спомени – Ѓорче Петров – Петров интерниран во Трново. – Борбата со врховистите продолжува и се засилува. – Капетан Давидов оди во Битолско. – Напад на Делчев на заседанието на В.К. – Напразни усилби да се предоврати востанието, подбуцнувано од Цончев. – Една слабост кај Гоцета Делчев. 14 јунн 1908 год. Уште не бев отишол од Софија, кога решивме Делчев лично да ја води борбата тука со цончевистите. Тоа беше уште пред да лежам в участок да ме интернираат во Трново. Аферата Мис Стон веќе беше станала. Нејзиното фаќање стана…

Повеќе...

Битола проф.д-р Силвана Ангелевска: Високото образование темел на македонската обнова

Високото образование во Македонија во моментов не е приспособено на пазарот на трудот, па оттука висок процент на високо образувани кадри ја напуштаат земјата во потрага по работни места, вработување соодветно на нивното образование и подобро вреднување на нивниот труд во струката. Голем број студенти завршуваат на студиски програми од кои пазарот на труд е презаситен или воопшто нема потреба, а многу млади работат на работни позиции кои не одговараат на нивното ниво на образование или на нивните квалификации. Македонија во моментот нема рангиран универзитет на светските листи по квалитет…

Повеќе...