ЧИИ СЕ НАЈПОЗНАТИТЕ СВЕТИЛИШТА ВО ДРЕВНОСТА ДЕЛФИ И ДОДОНА, ГРЧКИ ИЛИ?

ЧИИ СЕ НАЈПОЗНАТИТЕ СВЕТИЛИШТА ВО ДРЕВНОСТА ДЕЛФИ И ДОДОНА, ГРЧКИ ИЛИ? (13). Денес цел свет, па и нашиве измеќари во науката сите од ред трубат: Делфи и Додона се грчки светилишта. Ајде да видиме дали е така. 1.Погледајте ја оваа црвенофигурална купа од 430 год пне,која се наоѓа во Берлин-државен музеј. На неа ја гледаме познатата пророчница од Делфи Питија, која на својот престол го има македонското сонце. Веќе го цитирав Р. Грејвс и Аристофан, според кои почитувањето на култот кон сонцето за ,,Грците”било непатриотски чин затоа што не бил…

Повеќе...

Win-Win, коалиција ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ, ЗОШТО, ДА  НЕ?! 

Win-Win, коалиција ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ, ЗОШТО, ДА  НЕ?!    Пишува Слободан ТОМИЌ   Народот вели, јазикот оди каде забот боли, туѓата болка на сопственото тело не боли. На 15 јули 2020 година во Македонија се одржаа десетти по ред парламентарни избори под услови на пандемија со корона.   За жал, наместо фер и демократски избори, добивме изборна велеизмама. За пуста сласт за власт и страст за моќ и пари, наспроти националните и државните интереси.   Очекуван беше скорот, поради сервилноста на политички партии кон “меѓународната“ и бојкотирачите, секој за ситни цели. Виси прашањето, зошто не гласаа деветстотини илјади избирачи, речиси половина од нацијата по…

Повеќе...