КОЛУМНА НА ЉУПЧО ПАЛЕВСКИ: Првиот kypшyм за Македонија

Наследената функционерска структура, наследена од СФРЈ, вешто распоредена во сите партии, со aтeнтaтoт на Киро Глигоров беше ckpшeнa, kaтaлизиpajќи го pacпaдoт на Македонија. На тој ден во службен весник на Р.Македонија беше објавено новото знаме, т.н. вентилатор го замени Македонското Сонце. Тој ден се yбиja неколку битни работи, што предизвикува неколку битни прашања, од кои две се најважни. Едното е кој и зошто го направи, а второто кого сѐ yбиja со тој aтeнтaт. За да се дојде до вистината, како услов е да не се земаат во предвид Љубомир Фрчковски…

Повеќе...

Мистериите на Стоунхенџ и дивоградбата кај Мавровка

Британците силно се загрижиле. Ама многу. Не можеле да спијат. Ама со денови. Тешка депресија ги навасала пустите. Мистеријата на Стоунхенџ била во опасност да биде засенета, скроз надјачана и да падне во сенка. Да, не е шега… Најпознатата мегалитска градба и нејзината вековна мистерија се нашла во опасност да падне во силна сенка на мистерија на дивоградбата кај Мавровка. Таксират британски, т’канди, нели… Што велат истражувањата и историјата за Стоунхенџ? Хммм… Па дека никој не знае кој го изградил, т.е. кои се неговите архитекти. Арно ама, тоа било пред…

Повеќе...

СТАВ: Драган Богдановски се превртува во гробот кога гледа како “печалбари“ се обидувале да ја “спасат“ВМРО-ДПМНЕ!

Во последно време сведоци сме на низа активности кои се насочени да се дискредитира и дестабилизира политичката гарнитура на ВМРО-ДПМНЕ и секој оној кој ја поддржува. Со систематично и добро разработено сценарио, се спроведуваат разни активности со кои директно се напаѓа кредибилитетот и моралниот интегритет на низа личности, почнувајќи од највисоката позиција, па до сите клучни активисти во хиерархијата на партијата. Неколку “печалбари“, кои беа на високи функции во државава и во ВМРО-ДПМНЕ, се прикажуваат како многу загрижени за сопствената земја и, замислете, за ВМРО-ДПМНЕ. Но, всушност, целокупната нивна активност…

Повеќе...