Мандат даден без обезбедено мнозинство, Мицкоски обвини дека мандатот е киднапиран од Заев

За мандатор за состав на Владата на Република Македонија го определувам Зоран Заев, претседател на СДСМ, кажа претседателот Пендаровски од Вила Водно. Бура реакции во јавноста предизвика одлуката на претседателот Стево Пендаровски да му го довери мандатот за состав на Владата на Зоран Заев, без обезбедено парламентарно мнозинство. Лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, оцени дека мандатот моментално е узурпиран и киднапиран од Заев. Христијан Мицкоски го обвини Пендаровски дека го прекршил уставот, велејќи дека без доказ за обезбедено мнозинство, секоја од парламентарните партии би можела да го добие мандатот. -Мандатот е…

Повеќе...

Апел од македонските патриоти до народните пратеници- 1914 г.

„Ние ви изјавуваме дека ние, Македонците, не сме Срби, не сме Бугари и не сме Грци. Но нашето срце е отворено за љубов и вечно пријателство спрема сите вас. Одречете се само од она што во занесот на озлобувањето, предизвикано од подмолните интриги на нашите општи непријатели, сте го зеле со меч и што можете да го задржите за себе само со силата на оружјето. Ставете го правото на она место што му припаѓа – над егоистичните сметки и насилства. И дајте ни нам, на Македонците, можност да го организираме…

Повеќе...

Во Александрија, Птоломеј ја воспоставил новата македонска династија

Таму тој се зафатил со изградба на библиотека и повторно го вовел македонскиот систем на владеење, со македонскиот јазик како официјален јазик во царството. Македонскиот јазик станал јазик на трговците, дворците и наследниците, кои се стремеле да стануваат владетели на одделни кралства во евроазиската империја. Набргу потоа дошло до неизбежни промени меѓу луѓето верни на Александар. Придружниците и гардистите, раштркани низ новото владеење, се издигнале на власт како благородници со сопствени права. Тие ја вратиле професионалната војска и системот кој го научиле од Александар. Така светската евроазиска империја се поделила…

Повеќе...

Античка Македонија

Александар I (498-454 п.н.е.) ја проширил територијата на Македонија и, до 5 век пред Христа, Македонците создале обединето царство. Александар бил персиски сојузник во Војните помеѓу Градовите-држави и Персија. Под поимот ’градови-држави’ мислам на градовите јужно од планината Олимп, како Атина, Теба, Спарта, Коринт и други, кои во тоа време постоела како независни држави. Кога Македонија се појавила на меѓународната сцена, својата прва монети ја исковала за да го афирмира името на царот. Синот на Александар, Пердика II (453-413 п.н.е.) владеел со Македонија во текот на Пелопонеските војни и бил…

Повеќе...

Праисториска Македонија

Не е познато од кога точно постои Македонија и кои биле нејзините први владетели. Конвенционалната историјата го датира раѓањето на градот Еге (Aegae) и на Аргеадската македонска кралска династија околу почетокот на VII век пред Христа, со Пердика I како нејзин прв владетел. Сепак, постојат докази што лоцираат мала група луѓе кои себеси се идентификувале како Македонци уште во X век пред Христа. Овие луѓе живееле во регионот меѓу денешниот Костур и Лерин, чиј центар се наоѓал во денешото место Рупишча, исто така наречено Аргос Орестикон од класичните историчари. Сегашната…

Повеќе...

Мицкоски: Пендаровски без доказ за мнозинство го дал мандатот на пратеникот Заев, ВМРО-ДПМНЕ ги замрзнува односите кон претседателот на државата

Неуставното доделување на мандат на пратеник коијшто нема докажано мнозинство во рамките на парламентот и денеска на нашата прес конференција токму тоа и го кажавме и побаравме средба со Претседателот Пендаровски, која што се случи. После час и половина дискусија и разговор внатре заедно со Претседателот Пендаровски заклучивме дека денеска пратеникот Зоран Заев изразил уверување дека ќе работи создавање на парламентарно мнозинство. Ќе се повикам на неколку изјави во минатото од страна на господинот Пендаровски којшто рече дека „Мандатот ќе го доделам откако ќе добијам уверување за парламентарно мнозинство“, а…

Повеќе...

Битола: Наташа Петровска не го одбрани неработењето на јавните претпријатија

58 седница на Советот на општина Битола Наташа Петровска повторно, по којзнае кој пат избегна да се соочи со граѓаните на Општина Битола и избегна да присуствува на важна седница на Советот. Седница на која се разгледуваа завршните сметки на јавните претпријатија и клучните програми на Општина Битола и што се е (НЕ)реализирано во текот на минатата 2019 година. Нејзиното непојавување е всушност немоќ да се соочи со неработењето и неспособноста на Општината и претпријатијата под нејзин патронат да испорачаат барем дел од ова што го ветија кога ја бараа…

Повеќе...

Борбата за Македонија е вечност! -Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Ѓорги Костуранов, Борис Белев и Стево Топчев. СЛАВА ВИ!

Петте струмички студенти се убиени на 13 август 1951 год. Убиени се блиску селото Орманли на планината Беласица. Блиску до границата кон Грција. Тогаш се убиени, Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Ѓорги Костуранов, Борис Белев и Стево Топчев. Млади луѓе, од 20 до 23 год. старост. Студенти на Универзитетот во Загреб. Требало да станат правници, лекари, економисти… Интелектуална елита на градот према тогашната владеачка гарнитура која од планините и нивите дошла директно на власт… Нивната идеја била слободна, независна Македонија. Идеја која не и се допаѓала на тогашната власт. Власт која…

Повеќе...

На денешен ден во Охрид почина големиот македонски писател Живко Чинго, роден на 11 август 1935 во с. Велгошти.

13 август 1987 година во Охрид почина големиот македонски писател Живко Чинго, роден на 11 август 1935 во с. Велгошти. Неговата литература беше голем македонски проблесок на југословенското книжевно небо, уште со првите раскази на Пасквелија во почетокот на 60-е години на 20 век. Преведуван е на повеќе светски јазици. Еден од француските критичари при преводот на “Големата вода” ќе каже дека Чинго е пример како и малите народи имаат големи писатели. Жесток критичар на догматизмот, на перењето мозоци и на примитивните претставници на власта, од другата страна кај него…

Повеќе...