psoas

Извор на болка, стравови и вознемиреност: Како да го отклучите згрчениот „душевен мускул“?

Псоас мускулот е длабок мускул кој го поврзува лумбалниот ‘рбет со бедрената коска. Исто така наречен „мускули на душата“, тој е еден од најважните мускули во човечкото тело. Ги поврзува трупот и нозете, е поврзан со централниот нервен систем, а имајќи врска со дијафрагмата, игра улога во функцијата на дишењето – и постои двонасочна врска помеѓу дишењето…

повеќе
pexels photo 167964 696x333

Зошто е толку тешко да се прости?

Вистинското простување мора да доаѓа од срце. Со простување ќе се ослободиме од отровот на омразата. Знаеме дека ако простиме, ќе ни биде простено. И затоа треба да се молиме да се ослободиме од овој товар на омраза. За да постигнеме мирен ум и хармонија во нашите животи, најважно е да научиме да простуваме. Дури и здравствените истражувања…

повеќе
the key to successful long term relationships

За успешен брак потребни се четири видови љубов

Бракот и љубовта се концепт кој станува уште посложен со деца. За да биде успешен потребно е да се сака со страст, како пријател, безусловност, но и прагматичност. Старите Грци разликувале шест видови љубов: Philia, Eros, Pragma, Ludus, Agape i Philautia, а за успешен и среќен брак важно е да работите на барем првите четири. Philia Ова е…

повеќе
kolumna 09 12 23 960x540

На работа не повеќе од 4 часа на ден – Работете за да живеете, а не живејте за да работите!

Ако на работното место потрошивме 4 наместо досегашните 8 часа на ден, ништо страшно немаше да се случи. Економијата нема да пропадне, стоките нема да исчезнат, пазарот нема да се затвори. Но, како поединци кои се и работници – би биле позадоволни и посреќни. Ви пренесуваме интересен текст на Горан Мајетиќ. Идејата не е нова, таа беше нагласена…

повеќе
learn 1468406 1920 696x333

Реформа во образованието и основни недостатоци

Деновиве многу се расправа за реформите во училиштата и како таа ќе се направи на прво место. Бидејќи добив информации во која насока сакаат да одат, ова се навистина мали чекори за тоа што треба да се направи за конкретна корист од ваквата реформа. Што се однесува до нашиот училишен систем, треба јасно да се…

повеќе
beinsa douno 696x398

Рудолф Штајнер: Словенските народи се предодредени за големи мисии и ќе придонесат за издигнување на човештвото!

Со векови не учеа дека нашите словенски предци биле куп неписмени дивјаци и дека нашата историја започнува со прифаќањето на христијанството. Време е да се потсетиме на вистината, а вистината е дека ние сме потомци на една високо развиена цивилизација, која од одредени причини доживеа пропаст, дека политичко-верската пропаганда од минатото е само лош сон…

повеќе