НОВО
received 756091896486818

Мобинг и неговите ефекти

Мобинг и неговите ефекти Мобинг (анг. Mobbing) – емоционален терор на поединец или група врз единката. Непријателска и неетичка комуникација се систематски насочени кон жртвата. Под терминот мобинг се употребува изразот “вознемирување на работното место “. Мобингот знае да предизвика повреда на човековите права и достоинство, штети на физичкото, менталното и емотивното здравје и ја…

повеќе
received 940298694324492

Разбирање на емоции – што е емоционална интелигенција?

Разбирање на емоции – што е емоционална интелигенција Емоционалната интелигенција е способност на една личност успешно да ги идентификува и да се справи со сопствените емоции и емоциите на другите. Нашето однесување во голема мера е условено од нашите емоции, па затоа овој вид на интелигенција игра главна и најзначајна улога во нашите животи. Рационалната…

повеќе
received 1141453790553662

Што е Позитивна психологија или „наука за среќата“?

Што е Позитивна психологија или „наука за среќата“? Која е новата ера на позитивна психологија? Позитивна психологија или „наука за среќата“ се занимава со интервенции за разбирање, градење и одржување на позитивни емоции како задоволство, сочувство и благодарност. Позитивна психологија, објавена во 2000 година од Селигман и Циксзентмихали (2000), го означи формалниот почеток на позитивната психологија. Така, овој…

повеќе
immortal 758418 960 720 696x398

Како да станете здрави, богати и успешни?

Како да станете здрави, богати и успешни? С.Н. Лазарев, „Искуство на преживување“ Ајде да размислиме – што е здравје и благосостојба? Како треба да бидете за да станете „здрави и богати“? Да го смениме прашањето: што е потребно за едно дрво да порасне високо и да има распространета крошна? Мора да има гени, услови кои му обезбедуваат…

повеќе
thermohorizon adam scott miller

6 работи со кои си го одземате душевниот мир

Никој не е совршен, нели? Колку и да се трудите да живеете чист и едноставен живот, понекогаш токсичноста се провлекува низ пукнатините на вашата секојдневна рутина или несвесно ја пуштате во вашиот живот. Што точно е токсично однесување и како тоа влијае на вас? Следниве шест шаблони се најчести и ви го одземаат душевен мир. Озборувања Така прават сите. Некои…

повеќе
buffalo games josephine wall ocean of dreams glitter edition 7210 0 696x514

Кога се отвора срцето, сè наликува на пролет – Сè е свежо и убаво!

Без исклучок, нашата органска природа е врзана и водена од Љубовта, исто како што безграничната љубов кон Изворот продира во целото создание. Смарагдната срцева вибрација е единствената природна за човекот. Заедно со овој текст, пожелно е да се слуша деветтата симфонија на Моцарт во Е-дур. Љубовта е на почетокот на создавањето, таа овозможува раст и проширување, но…

повеќе