3 навики кои ќе ве направат ментално силни


Менталната сила е способност да го контролирате вашиот ум наместо да бидете контролирани од него.

На пример:

 • Наместо да се вовлекувате во спирали на самокритика и срам, менталната сила е она што ви овозможува да го пренасочите своето внимание и да размислувате на друго место помалку деструктивно – како разговорот што го водите со вашиот син или извештајот што треба да го подготвите. .
 • Наместо импулсивно да одговорите на саркастичниот коментар на вашиот сопружник со ваш духовит удар, вие можете да му одолеете на импулсот и или да не кажете ништо или да спомнете дека не го цените сарказмот.

Сега, очигледно има аспекти на вашиот ум што не можете да ги контролирате… Дали на ум ќе ви се појави одредена меморија, на пример. Или дали се плашите речиси да не ве прегази автомобил.

Значи, да станете ментално силни не значи дека сте способни да вршите целосна контрола над сè што се случува меѓу вашите уши.

Менталната сила значи да разберете кои делови од вашиот ум можете да ги контролирате и да можете добро да го направите тоа кога е важно.

На пример:

 • Можеби нема да можете да контролирате дали случајна грижа ќе ви се појави во умот. Но, можете да контролирате дали постојано се грижите за тоа.
 • Не можете да контролирате дали некој ќе ви каже нешто нечувствително. Но, можете да контролирате што ќе кажете како одговор.

Една од многуте придобивки да станете ментално посилни е тоа што тоа е еден од најдобрите начини да го подобрите емотивното чувство…

 • Единствениот начин да ја намалите вашата анксиозност на долг рок е да научите како да ги контролирате вашите ментални обрасци на грижа.
 • Ќе можете да се справите со проблемите со вашиот гнев само кога ќе научите да ги контролирате вашите ментални обрасци на умирање.
 • Тешко е да се прекине циклусот на ниска самодоверба без да научите како да управувате со вашиот ментален модел на самокритика.

Со други зборови…

Ако сакате да бидете емоционално издржливи, мора да се обучите да бидете ментално силни.

И како и секој вид на тренинг, градењето ментална сила бара посветеност на добри навики и практики со текот на времето.

Еве три мали навики кои полека, но сигурно ќе ја подобрат вашата ментална сила и емоционална издржливост.

1. Бидете искрени за тоа како се чувствувате емотивно

Оваа навика е толку едноставна што е неверојатно лесно да се пропушти.

Сега, можеби размислувате во себе:

Мислам дека сум прилично искрен за тоа како се чувствувам…

Можеби. Но, јас би бил подготвен да се обложувам дека не сте толку искрени за вашите емоции – особено за оние навистина тешките – како што би сакале да верувате.

На пример: Да претпоставиме дека сте имале голема расправија со вашиот сопружник минатата ноќ. И кога ќе влезете на работа ова утро, еден од вашите соработници ве прашува како сте. И без да размислиш веднаш велиш дека сум добар. Како си?

Ова е учебнички случај да се биде емотивно нечесен.

Сега, веројатно размислувате за себе:

Мислам, знам дека не се чувствувам одлично утрово поради таа расправија. Едноставно не сакав да кажам ништо за тоа бидејќи не е навистина соодветно да се зборува за лични прашања на работа.

Прво, дали навистина знаете како се чувствувате?

Мислам, на некое нејасно, површно ниво, сигурен сум дека знаете дека се чувствувате вознемирени. Но, какви емоции конкретно чувствувате?

 • На пример, дали се чувствувате лути? Ако е така, каков тип на гнев – фрустриран, лут, иритиран?
 • Или можеби се чувствувате повредено… Но каков вид на повреда? Дали се чувствувате тажно или разочарано? Се кае или се срами?
 • Или можеби – и многу поверојатно – чувствувате некоја комбинација на емоции… Главно разочарани, но и малку луди и вознемирени.

Освен ако не сте чкрипеле на терапија пред работа ова утро – или не сте направиле сериозно саморефлектирачки дневник пред спиење – се сомневам дека навистина разбирате како се чувствувате со каква било грануларност.

Мојата втора поента е дека дури и ако е несоодветно да навлегуваме во детали за вашите брачни проблеми на работа, тоа не значи дека воопшто не можете да зборувате за тоа како се чувствувате.

На пример, како одговор на прашањето на вашиот колега, можевте да кажете:

 • Добро ми е, но вчера имав некако стресен ден.
 • Не е премногу лошо, но Џеси и јас имавме тежок разговор минатата ноќ и сè уште се обидувам да разберам сето тоа.

Еве зошто ова е важно…

 • Иако можеби интелектуално знаете дека не се чувствувате добро, избегнувајќи ги, го учите вашиот мозок дека тие чувства се лоши или опасни (бидејќи кога бегаме од нешто, нашиот мозок разбирливо интуира дека тоа може да биде опасно).
 • И ако имате навика да избегнувате да зборувате за тоа како се чувствувате, навистина му испраќате на вашиот мозок силна порака дека болните чувства се работи што треба да се избегнуваат и да се плашат.
 • И кога го тренирате мозокот да се плаши од сопствените чувства, тоа е поставеност за емоционална кршливост и болка.

За среќа, можете да го научите вашиот мозок на спротивната порака – дека, колку и да се болни, тешките емоции не се опасни – едноставно со тоа што ќе бидете подготвени искрено да зборувате за нив, и со себе и со другите.

Ова не значи дека треба да одите наоколу и да му го истурите срцето на секој колега и бариста на Старбакс со кои ќе се сретнете во текот на денот. Но, одвојувањето 3 секунди за искрено да ги признаете вашите емоции, наместо да ги избегнувате, е моќен начин да ја изградите вашата ментална сила и емоционална отпорност со текот на времето.

2. Одолејте се на непотребното ментално патување низ времето

Поголемиот дел од емоционалното страдање е директен резултат на премногу ментално патување низ времето.

Ментално патување низ времето… Што е тоа?

Менталното патување низ времето е неверојатната способност што ние луѓето ја имаме да размислуваме за иднината со нашата имагинација или да ги преживуваме настаните од минатото без меморија.

И сè, од изградба на мостови и ракетни бродови до набавка на сè што ви треба во самопослуга зависи во голема мера од вашата способност ментално да патувате низ времето – замислување можности во иднината и потсетување на спомени од минатото.

Но, како и секоја алатка, менталното патување низ времето може да се користи добро или лошо.

Размислете за тоа…

 • Факелот за заварување е навистина добра алатка за загревање, но веројатно не би сакале да ја користите за да направите топло какао.
 • Машините за потстрижување на ноктите се навистина добри за сечење нокти, но веројатно би сакале да ги користите за разделување огревно дрво.

Без разлика дали се обидувате да направите топло какао, да ги скратите ноктите на нозете или да ја намалите анксиозноста, сè зависи од користењето на вистинската алатка за оваа работа.

За жал, лесно е да се направи грешка да се користи алатка која е навистина ефикасна во многу ситуации во секоја ситуација…

 • Колку и да сте неверојатни во користењето на Excel за да креирате сè, од финансиски модели до каталози на рецепти, ако се обидете да напишете роман во Excel, ќе се подготвите за многу непотребен стрес и фрустрација.
 • Слично на тоа, без разлика колку сте добри во замислувањето можни проблеми во иднина во вашата работа како проценувач на ризик за вашата компанија, лежењето во кревет во 2:00 часот по полноќ замислувајќи ги сите потенцијални негативни страни од нездравото спиење вечерва не е особено добро. алатка за намалување на вашата анксиозност и заспивање.

Така, и покрај сиот ваш успех користејќи добро ментално патување низ времето во одредени аспекти од вашиот живот, не можете да претпоставите дека тоа ќе ви помогне во сите области од вашиот живот.

Неколку примери:

 • Анксиозност. Огромното мнозинство на анксиозност доаѓа од некорисното размислување за иднината. И само затоа што понекогаш е корисно замислувањето на негативните можности во иднина, не значи дека не може да биде крајно некорисно за другите. Што значи дека клучот за намалување на вашата анксиозност е да бидете попаметни кога ќе одберете да ја користите вашата алатка за замислување проблеми во иднина.
 • Срамота. Многу случаи на депресија и ниска самодоверба се поттикнати од моќните ментални навики на самокритичност и самоосудување. Во некои ситуации, и до одреден степен, размислувањето за грешките од минатото, на пример, може да биде многу корисно и продуктивно, ако е малку болно. Но, истата таа ментална навика може да биде ужасно деструктивна ако ја оставите да тече.
 • Агресија и незадоволство. Исто како што размислувањето за сопствените грешки лесно може да се претвори во деструктивна самокритика, така и премислувањето на туѓите грешки и недостатоци може брзо да доведе до прекумерно ниво на лутина, огорченост, агресија и конфликт.

Како противотров за деструктивно ментално патување низ времето, негувајте ја способноста да го задржите вашето внимание во сегашниот момент:

 • Кога ќе бидете запрени на стоп светло за 30 секунди, само внимавајте на музиката на радиото наместо да ја повторувате таа расправија со вашиот партнер минатата ноќ.
 • Кога одите на трчање, практикувајте да го задржите вашето внимание на тоа како е да трчате и да бидете на отворено, наместо да се грижите за тоа колку лошо може да помине вашата работна презентација утре.

Запомнете: Способноста за ментално патување низ времето е алатка. Користете го внимателно, не безумно.

3. Разликувајте желби наспроти вредности

Голем дел од менталната сила е способноста да се спротивстави на некорисните импулси:

 • Се обврзавте да вежбате пет дена во неделата, но оваа вечер се чувствувате мрзеливо и сакате само да се разладите на каучот и да гледате телевизија.
 • Еден колега вели нешто грубо и вие чувствувате импулс да кажете нешто гадно и злобно кон него.
 • Имате непријатен разговор што треба да го водите со вашиот сопружник, но се плашите како ќе го сфатат и ќе ви се чини дека ќе го одложите.

Многу често, нашите најдобри намери се саботирани од нашите сопствени умови во форма на импулсивни реакции, желби, стравови и слично.

Но, трикот е во тоа што е тешко едноставно да се одолее на некорисен импулс…

На пример: ако чувствувате импулс да јадете втора порција десерт, едноставно повторувајќи си себеси , не јадете го десертот, не јадете го десертот, не јадете десерт веројатно нема да биде сè. тоа е корисно – во голема мера затоа што вашиот фокус сè уште е на желбата и десертот!

Подобриот начин да се спротивставите на нездравите импулси и желби е да го префрлите вашиот фокус на вашите вредности.

Наместо да се трудите да не ја јадете втората порција, што ако се фокусирате на тоа зошто на прво место сакате да му одолеете на тој импулс?

 • Што ако извадите пенкало и хартија и наведете 3 добри причини зошто не сакате да го јадете десертот?
 • Со други зборови, зошто цените да не јадете втора порција десерт? Сигурно не заради себе…
 • Наместо тоа, веројатно сакате да се спротивставите на таа желба затоа што го цените слабеењето и подобрувањето на вашето здравје, или да изгледате добро на плажа ова лето или да му давате поддршка на вашиот сопружник кој се обидува да изгуби тежина.
 • Потоа, откако ќе сфатите барем една добра вредност зад вашата желба да се спротивставите на десертот, разјаснете ја – кои се придобивките од губење на тежината и заздравување? Што ќе можете да правите кога сте послаби и со здрава тежина? Замислете какво ќе биде чувството да можете повторно да играте кошарка со момците?

Еве ја работата:

Наместо да се обидувате да им одолеете на вашите нездрави импулси, натпреварувајте ги со вашите вредности.

Нездравите импулси имаат некаква мотивациска сила. Без разлика дали станува збор за желбата за чоколадо или за засилување на егото што би дошло со критикување некого, секогаш има некоја причина зошто сме влечени во нездрави насоки.

Но, можете да ја надминете мотивациската сила на моменталните импулси со идентификување и разјаснување на вашите вредности – што навистина сакате, вашите идеали.

На крајот на денот, вистинските вредности и идеали содржат многу повеќе мотивирачка сила од моменталните каприци или импулси. Проблемот е што ретко одвојуваме време да се потсетиме на нашите вредности и да ги направиме доволно конкретни за да се чувствуваме привлечни.

Изненадувачки износ на ментална сила доаѓа од стекнувањето навика да се разликуваат моменталните желби од вистинските вредности. И колку повеќе го практикувате, толку полесно ќе се спротивставите на работите што не ги сакате и ќе преземете акција за работите што ги правите.

Сè што треба да знаете

Менталната сила е способност да го контролирате вашиот ум наместо да бидете контролирани од него. И тоа е вештина која секој може да ја подобри со вежбање.

Еве три мали навики кои ќе ви помогнат да изградите ментална сила:

 1. Бидете искрени за тоа како се чувствувате емотивно
 2. Одолејте се на непотребното ментално патување низ времето
 3. Разликувајте желби наспроти вредности

Пишува : nickwignall