5 здодевни начини да станете покреативни


Речиси по дефиниција, креативноста е спротивна на здодевната. Ако нешто е креативно, тоа е затоа што предизвикува одреден степен на изненадување или возбуда во нас – го реконфигурира постоењето на начини што претходно не можевме да ги замислиме.

Креативните луѓе не се здодевни. Креативната работа не е досадна. Затоа, претпоставуваме дека тајната на креативниот успех не смее да биде досадна.

„Инспирацијата е за аматери. Останатите само се појавиме и тргнуваме на работа. Секоја одлична идеја што некогаш сум ја имал произлезе од самата работа“.

Имав пријател на факултет кој сакаше да биде познат романсиер. По дипломирањето, тој купил билет во еден правец за Париз и намерно останал бездомник околу три недели, верувајќи дека морал да трпи романтично за да најде инспирација за неговата уметност. Неколку години подоцна, запознав еден дечко во панк бенд во Бостон кој инсистираше на тоа дека неговата употреба на хероин не е зависност, туку дел од неговиот креативен процес, бидејќи, како што рече, „никогаш ништо добро не било напишано трезвено“.

И, сигурно, ако ги погледнеме најголемите креативни генијалци во историјата, има анегдота по анегдота дека тие се апсолутно  луни мелодии . Игор Стравински веруваше дека може да се инспирира да пишува музика само ако се занимава со глава. Во раните денови на Apple, Стив Џобс, наводно, ги натопувал стапалата во тоалетите во бањата за да си ги разбистри мислите пред состаноците. Винсент Ван Гог се скара со својот колега, си го отсече увото и – не сакајќи да потроши – го поклони увото и и го даде на својата омилена проститутка како спомен.

Да, „досадно“ е последниот збор што некогаш би го употребиле за да ги опишете креативните генијалци во светот. И навистина, нивната работа е сè друго освен.

Но, јас ќе расправам за нешто поинакво. Ќе тврдам дека процесот на креативност е всушност доста досаден. И, бидејќи е здодевна, самата креативност е повторлива. Тоа е нешто во што вие, јас и кој било друг можеме да го практикуваме и да станеме добри. 

Затоа што, иако личноста и работата можеби се сè само не досадни, историјата и науката нè учат дека процесот што генерира голема работа… е тотално досаден.

ВО СЕКОЈ СЛУЧАЈ, ШТО ЗНАЧИ ДА СЕ БИДЕ „КРЕАТИВЕН“?

Креативноста е деликатен танц помеѓу новитетот и вредноста. За нешто да се чувствува креативно, мора да се чувствува и ново, но и корисно на некој начин.

Иако мислиме дека креативноста е создавање на нешто што е уникатно, повеќето од тоа не е. Всушност, повеќето од она што го доживуваме како „ново“ е едноставно преземање стари работи и нивно ремексирање на свежи или неочекувани начини. 

На пример, прогресијата на акордите на „Canon in D“ на композиторот од 17 век Јохан Пашабел е обновена со модерни инструменти стотици пати за да произведе десетици хит песни само во последните неколку децении.

 

 

Повеќето иновативни филмови или книги земаат стари точки од нивниот жанр и додаваат некаков нов пресврт или неочекувана динамика. На пример, една од причините зошто шоуто Breaking Bad беше толку успешно беше тоа што беше потребна генеричка приказна за трговијата со дрога и го замени главниот лик со бел фраер од средната класа со кој повеќето Американци можеа да се поврзат. Едноставната размена на овој елемент создаде навидум сосема нова и нова приказна.

Истражувачите ова го нарекуваат „дивергентно размислување“ и тоа е еден од најдобрите предвидувачи за мерлива креативност, како и една од најдобрите вештини за учење ако сакате да бидете покреативни.  Наместо да се прашувате: „Како да создадам нешто ново? запрашајте се: „Како можам да сменам нешто старо за да се чувствува ново?

Дури и мојата сопствена креативност го следеше овој пат. Една од најчестите критики за моите книги е тоа што не „дојдов“ до повеќето совети што ги давам.

Па… се разбира дека не! Навистина мислиш дека ќе се натпреварувам со Аристотел и Буда? Овој совет постои илјадници години. Едноставно го преспакував на интересни и нови начини, го сменив акцентот на неколку точки и додадов неколку мои идеи за да ги зачинам работите. Наместо да се фокусирам на среќата и позитивноста, јас се фокусирам на болката . Наместо на очајните луѓе да им продавам визија за успех , јас им помагам на луѓето да ја преиспитаат нивната дефиниција за успех . Наместо да се обидувам да звучам како авторитетен дикфејс, јас користам фрази како „авторитативен дикфејс“.

И ова успеа. Милиони луѓе таму, кои не се занимаваат со кашести, волшебни глупости за самопомош, навистина ја ценат новината на начинот на кој пишувам.

Што нè доведува до вториот дел од креативната работа: додавање вредност. Креативната работа не е креативна само затоа што е „нова“ – таа е исто така креативна затоа што додава некаква вредност на светот.

Би можел да напишам едночасовна симфонија составена од ништо друго освен прдеж на пазувите или да измислам нов „диететски пијалок“ кој се состои од влакненца од папокот и вода. И додека овие работи сигурно би биле „новидни“, тие дефинитивно не би биле вредни. Затоа, не би ги сметале за особено креативни.

За работи кои додаваат вредност, но не се нови, генерално сметаме дека се откинување на нешто или некој друг. Помислете на филмовите што Холивуд ги преработува осумнаесет пати – сепак плаќате за да ги видите, иако знаете дека веројатно нема ништо креативно или оригинално во нив.

Бетмен
Погоди што? Добиваме (уште едно!) рестартирање на филмот за Бетмен следната година. Ззз…

Од друга страна, работите што се нови, но не додаваат вредност, ги гледаме како груби, невкусни и незрели. Видете: симфонии од прдеж на пазувите и вода со влакненца на папокот.

Тешко е да се закова комбинацијата на новина и вредност. Тоа бара многу обиди и грешки. Тоа бара добивање повратни информации од луѓето. Тоа бара разбирање на вашата публика и нивните вредности . Потребно е усовршување и усовршување на вашиот занает во текот на многу години пракса. 

И тука доаѓа напорната работа на креативноста. За секоја генијална симфонија или технолошки гаџет што го топи умот, има десетици, ако не и стотици, неуспешни идеи. За секоја хит песна, тој бенд веројатно има пола дузина албуми за кои никој не слушнал. За секое научно откритие, има стотици теории за кои е докажано дека се погрешни.

Креативноста е, во реалноста, напорна работа. И како и секоја напорна работа, оптималната креативност бара одреден степен на рутина и повторливост.

И затоа креативноста е тајно досадна.

Излегува дека креативноста е вештина. И како и секоја вештина, можете да вежбате и да се подобрите во неа. Всушност, само учењето за креативноста и како таа функционира може да помогне. 


#facebook #twitter / X #tiktok #youtube #Instagram