НОВО

6 големи домашни Wi-Fi грешки и како да ги поправите


#facebook  #twitter / X    #tiktok   #youtube   #Instagram      #Linkedin    #whats app


Хакерите и бучните соседи не се секогаш причина за проблеми со Wi-Fi – тие исто така може да произлезат од неточни поставки во вашиот рутер.

Производителите на Wi-Fi уреди сакаат да ја завршат работата наместо вас: Затоа испорачуваат рутери и репетитори со бројни претходно поставки за да не трошите време за нивно поставување и прилагодување на вашата домашна мрежа.

Но, она што е добронамерно може да има непријатни последици : на пример, претходно поставените лозинки може да ја загрозат безбедноста на вашата мрежа. И неправилното поставување на рутери и репетитори може да го попречи брзиот пренос на податоци во Wi-Fi.

Ако правите такви грешки преку Wi-Fi, ни најдобрите уреди не можат да ви помогнат. Затоа не треба секогаш да се потпирате на практични автоматски механизми, туку наместо тоа, обидете се сами да ја подобрите брзината и безбедноста на вашиот Wi-Fi. Оваа статија ви покажува како да го направите ова.

Претходно поставената лозинка за Wi-Fi е непроменета

Зошто е ова проблем? Со многу рутери, не треба да барате лозинка за Wi-Fi. Производителите ги продаваат со претходно конфигурирана, индивидуална лозинка која често е напишана на дното на кутијата на рутерот. Честопати има и картичка за лозинка во кутијата на рутерот, која потоа се става некаде во близина на компјутерот или се закачува на ѕидот.

На овој начин, секој во вашиот дом може да ја дознае лозинката за Wi-Fi: гостите, познаниците или пријателите на вашите деца ја фотографираат, на пример, со својот паметен телефон. Тие потоа имаат пристап до вашата Wi-Fi и вашата домашна мрежа – дури и надвор од вашиот дом, во зависност од опсегот на вашата Wi-Fi.

Сè што овие луѓе прават преку вашиот пристап до интернет првично паѓа на вас како сопственик на врската – на пример, неовластени преземања. Покрај тоа, несаканите гости можат да пристапат до уредите на вашата домашна мрежа – како што се NAS, IP камера и печатач.

Како да го решите проблемот: Секогаш треба да ја менувате стандардната Wi-Fipassword на рутерот – по можност кога ќе го поставите. Ако подоцна ја смените лозинката, ќе мора повторно да ја внесете новата лозинка за сите Wi-Fi клиенти кои веќе биле поврзани со рутерот.

Избегнувајте да ја држите вашата лозинка прикажана таму каде што другите можат да ја видат, како на пример на рутерот, прикачување на ѕид или слично.

За пријателите и посетителите, најдобро е да го активираат гостинскиот Wi-Fi во рутерот, преку кој можат да пристапат на интернет, но не и на вашата домашна мрежа. Оваа дополнителна безжична мрежа треба да ја обезбедите и со друга лозинка.

Лозинката за пристап за менито на рутерот е непроменета

Зошто е ова проблем? Дефинитивно треба да обезбедите пристап до менито на рутерот: тоа е затоа што основните поставки за мрежна безбедност може да се дефинираат таму – или тие може да бидат отфрлени од трето лице ако влезат во менито.

Сепак, многу производители не го штитат доволно пристапот до менито: или користат стандардна лозинка за сите уреди, која може брзо да се најде со пребарување на интернет или дури директно на веб-страницата на производителот. Дури и ако доделат поединечна лозинка за пристап за секој уред, тоа обично се пишува на дното на куќиштето на рутерот – слично на лозинката за Wi-Fi. На овој начин, секој во вашиот дом може да пристапи до менито на рутерот и да ги менува поставките.

Како да го решите проблемот : покрај лозинката за Wi-Fi, секогаш треба да ја менувате претходно поставената лозинка за пристап за менито на рутерот. Ако менито бара и корисничко име, променете го исто така, бидејќи во многу случаи тоа е едноставно „администратор“.

Многу модели на рутери ве прават свесни за ова кога првпат ги поставувате; идеално, тогаш нема да можете да ја продолжите конфигурацијата без претходно да доделите безбедна лозинка.

Функцијата WPS во рутерот останува активирана цело време

Зошто е ова проблем? WPS е најлесниот начин за поврзување на Wi-Fi клиент со рутерот. Но, ова не се однесува само на вашите уреди: секој што има физички пристап до вашиот рутер може да го користи за да влезе во вашата домашна мрежа за неколку секунди ако го притисне копчето WPS на рутерот во незаштитен момент.

Како да го решите проблемот: користете ја само практичната функција WPS кога го поставувате рутерот за практично да ги поврзете сите Wi-Fi клиенти со WPS со рутерот. После тоа, треба да го исклучите WPS во поставките на рутерот. Ако сакате да интегрирате нов Wi-Fi клиент, можете привремено да го вклучите WPS повторно во рутерот доколку е потребно. Ова може да изгледа незгодно, но ја зголемува безбедноста на мрежата, особено во домаќинствата со неколку луѓе. Особено затоа што не се случува премногу често да интегрирате нов Wi-Fi уред во домашната мрежа.

Вашиот Wi-Fi е отворен за пријатели и посетители

Bei diesem D-Link-Router finden sich die Einstellungen für das Gastnetz unter „WLAN –› Gastzone“. Hier können Sie außerdem einen Zeitraum einstellen, in dem es aktiv sein soll.
Со овој D-Link рутер, поставките за гостинската мрежа може да се најдат под „Wi-Fјас -‘ Гостинска зона. Овде можете да поставите и временски период во кој треба да биде активен.

IDG

Зошто е ова проблем? Сега е стандард за посетителите да имаат пристап до Wi-Fi, а не само во хотелите и рестораните. Многу гости го очекуваат ова и кога ќе дојдат во вашиот дом – на пример, да презентираат фотографии од одмор на својот паметен телефон, да гледаат смешно видео на YouTube или да ја пуштат својата нова омилена песна. Меѓутоа, ако ги пуштите посетителите да влезат во вашиот Wi-Fi со кажување на лозинката, љубопитните современици не само што можат да ја погледнат колекцијата на слики на вашиот NAS, на пример, туку и ненамерно да прошверцуваат малициозен софтвер на вашата мрежа.

Како да го решите проблемот : Најбезбедниот начин да им се понуди на посетителите пристап до интернет дома е користење на гостинската Wi-Fi. Секој рутер за Wi-Fi ја има оваа функција. Овој Wi-Fi е безбеден бидејќи е одделен од домашната мрежа: уредите во гостинската Wi-Fi можат да пристапат на интернет, но не можат да пристапат до вашата домашна мрежа бидејќи и двете мрежи имаат различен опсег на IP адреси.

Активирајте го гостинскиот Wi-Fi во менито на рутерот и дајте му едноставно, но значајно име – на пример, „Wi-Fi за моите гости“.

Ако сакате да ги спречите луѓето надвор од вашиот дом да ја користат оваа Wi-Fi бидејќи вашата безжична мрежа се протега нанадвор, шифрирајте ја користејќи го стандардот WPA2 со лозинка која е различна од онаа на вашата домашна мрежа Wi-Fi.

Некои рутери нудат дополнителни безбедносни мерки за гостинскиот Wi-Fi: на пример, можете да одредите колку долго треба да остане вклучен или автоматски да се деактивира кога нема уреди поврзани со него.

Зошто е ова проблем? Повеќето рутери за Wi-Fi не се баш привлечни како опремување. Затоа, не е пресилен да се размислува за нивно протерување од видното поле. Сепак, перформансите за пренос/примање на Wi-Fi рутерот значително се намалуваат ако го ставите уредот во затворен простор како што е шкаф, биро или кутија или го скриете зад исполнета полица за книги.

Како да го решите проблемот : Wi-Fi рутерот треба да биде поставен што е можно послободно и подигнат – на овој начин неговите радиосигнали може непречено да се шират во сите правци на околината за да стигнат до поврзаните Wi-Fi уреди без пречки. Ако ја немате оваа оптимална локација, барем не треба да има големи пречки во главната радио насока на рутерот, т.е. каде се наоѓаат повеќето WLAN клиенти, гледано од рутерот.

Некои рутери може да се монтираат и повисоко на внатрешната страна на ѕидот користејќи соодветен ѕиден носач. Многу производители на рутери нудат и сопствена апликација за паметни телефони за поставување на уредот или за анализа на Wi-Fi, што може да се користи за да се процени локацијата на рутерот.

Рутерот подеднакво ги третира сите Wi-Fi клиенти

Зошто е ова проблем? Рутерот вообичаено го снабдува секој активен клиент со најдобрата моментално достапна интернет пропусност. Ова станува проблем кога многу клиенти пренесуваат податоци на интернет во исто време. Може да се случи, на пример, клиентот кој започнува опширно поставување или преземање да го заземе целиот пропусен опсег на интернет конекцијата за кратко време, така што другите клиенти ќе останат празни.

Како да го решите проблемот : во секоја домашна мрежа има Wi-Fi клиенти чии перформанси за пренос се поважни од оние на другите уреди. Во зависност од намената, ова може да биде работниот компјутер во домашната канцеларија или конзолата за игри за онлајн игри. За да се осигурате дека рутерот ги пренесува податоците на овие важни Wi-Fi клиенти побрзо, користете ја функцијата QoS (Квалитет на услугата), која исто така се нарекува „приоритизација“ во многу менија на рутерот.

Во зависност од рутерот, овде можете да одредите одредени уреди на кои рутерот треба да им даде приоритет или да одредите апликации како видео конференции, интернет телефонија или стриминг кои треба да имаат приоритет. За да го направите ова, најдобро е да креирате правило за приоритет во менито на рутерот.

Приоритетизацијата од овој тип е можна само ако рутерот навистина работи во режим на рутер, а не како пристапна точка, повторувач или таканаречен IP клиент.