7 типа на мигрена (карактеристики и причини)

glavobolja11

Главоболка: разлики помеѓу главоболка и мигрена

Мигрена или хемикранија е многу честа болест, генетски базирана, што обично погодува помеѓу 12% и 16% од населението. Но, Што ја разликува главоболката од мигрена?

Главоболка и мигрена не се исти. Главоболката е непријатност што предизвикува главоболка. Постојат два вида: примарни главоболки, кои имаат многу причини; и секундарни главоболки добиени од болести. На пример, тумор на мозок или Лајмска болест.

Главоболките од мигрена и напнатост спаѓаат во групата на примарни главоболки, иако мигрена обично се појавува заедно со гадење и повраќање. Во однос на овие, типот на болка е различен. Додека главоболките од мигрена пулсираат, главоболките се карактеризираат со дробење болка, како притисок врз главата. Мигрената, згора на тоа, обично влијае на половина од главата, а главоболката од напнатост ги погодува и двете половини. Главоболката може да се појави од различни причини: стрес, замор, вознемиреност, прекумерно кафе или тутун, а мигрената е генетска.

Симптоми на мигрена

Мигрена предизвикува големи страдања на лицето кое го трпи и на нивните семејства. Општо, се чини дека се повторуваат напади на главоболка, кои можат да се разликуваат во фреквенцијата, интензитетот и времетраењето. Како што беше кажано, оваа болка обично се наоѓа на едната страна од главата, а покрај тоа што се појавува заедно со гадење и повраќање, пациентите често манифестираат непријатност кон светлината и бучавата. Мигрена е и хронична и епизодна состојба која се манифестира во форма на напади.

Сумирајќи, најчестите причини за мигрена се:

  • Главоболка
  • Чувствителност на светлина и бучава
  • Болест
  • Повраќање
  • Летаргија (недостаток на енергија)

Напната главоболка и мигрена претставуваат до 95% од примарните главоболки и, без сомнение, последната болест предизвикува влошување на квалитетот на животот на луѓето кои страдаат од тоа.

Видови на мигрена

Постојат различни видови на мигрена и, според тоа, симптомите и сериозноста може да варираат од една до друга личност.

Да се ​​знае точно типот на мигрена е од суштинско значење за да се примени најефективниот третман. Всушност, 60-70% од пациентите со мигрена не се дијагностицираат правилно, што се должи, меѓу другото, и на фактот дека е тешко објективно да се знаат симптомите што ги произведуваат и областите на главата кои се засегнати од таа сензација на болка . Така, правилната дијагноза во голема мера го одредува успехот на лекот.

Земајќи ја предвид класификацијата на Меѓународно друштво за главоболка (ICHD-3), видовите на мигрена се:

1. Мигрена без аура (обична мигрена)

Ова е најчестиот и најчестиот вид на мигрена. Симптомите вклучуваат умерена до тешка мачна главоболка што често се јавува без предупредување. Болката обично се чувствува само во еден дел од главата и се појавува заедно со гадење, конфузија, заматен вид и прекумерна чувствителност на светлина, бучава и мириси.

На некој начин, овој вид на мигрена изгледа како главоболка чиј интензитет е многу висок, т.е. квантитативна разлика од обична главоболка и обично со неколку дополнителни симптоми, како што се чувствителност на светлина

Нападите траат од 4 до 72 часа и обично се повторуваат неколку пати неделно. Движењето на телото ги влошува симптомите.

2. Мигрена со аура

Исто така познат како класична мигрена или комплицирана мигрена, се карактеризира со вклучување на визуелни нарушувања и други невролошки симптоми, позната како аура, кои се појавуваат од 10 до 60 минути пред да се појави главоболката. Лицето кое чувствува дека може делумно да го изгуби видот.

Аурата може да се појави без главоболка и може да се манифестира во секое време. Покрај нарушувањата во видот, може да се појават и други симптоми како што се: абнормална сензација, вкочанетост или мускулна слабост на едната страна од телото; чувство на пецкање во рацете или лицето; тешкотии во зборувањето и конфузија Исто така, гадење, губење на апетит и зголемена чувствителност на светлина, звук или бучава може да претходи на главоболката.

3. Мигрена без главоболка

Како што сугерира името, Овој вид на мигрена не претставува главоболка, но има проблеми со видот и други симптоми поврзани со аурата. Покрај тоа, може да се појави со болка во стомакот, гадење или повраќање.

Некои експерти сугерираат дека треска, вртоглавица или необјаснета болка во еден дел од телото, исто така, може да бидат последица на овој вид мигрена.

4. Базиларна мигрена

Базиларната мигрена влијае главно кај деца и адолесценти и вклучува симптоми на мигрена со аура со потекло од мозочното стебло. Сепак, пациентите немаат моторна слабост. Има тенденција да се појавува почесто кај адолесцентни жени и може да биде поврзана со нивните менструални циклуси.

5. Хемиплегична мигрена

Хемиплегична мигрена е подтип на мигрена што се јавува ретко. Сепак, неговите симптоми се сериозни, бидејќи предизвикува привремена парализа во дел од телото што може да трае дури и со денови. Оваа парализа обично се појавува пред главоболката.

Симптомите како вртоглавица, чувство на боцкање и проблеми со видот, говорот или голтањето, можат да започнат пред главоболката и обично престануваат кратко потоа. Кога работи во семејства, ова нарушување се нарекува семејна хемиплегична мигрена.

6. Ретинална мигрена

Овој вид на мигрена е редок и се карактеризира со напади на губење на видот или измени на едното око. На овие напади, како и најчестите визуелни аури, им претходи главоболка од мигрена. Од друга страна, губењето на видот не може да се објасни со оштетување на окото или оптичкиот нерв.

Кога се јавуваат главоболки 15 или повеќе дена во месецот, најмалку три месеци, тогаш се дијагностицира хронична мигрена.

Хронична мигрена може да биде со или без аура, и обично бара превентивни лекови. Исто така, неопходно е да се спроведат однесувања за да се контролира појавата на симптомите, бидејќи хроничната мигрена може да стане оневозможувачка. По земањето на лековите, скоро 50% од пациентите сè уште имаат мигрена, но овој пат е епизодна.

Спречување на мигрена

Иако се чини дека причината е генетска, постојат различни фактори кои го предизвикаат симптоматскиот изглед на мигрена. Затоа, секогаш е подобро да се преземат мерки на претпазливост за да се минимизира влијанието на оваа состојба:

  • Диета: некои пациенти реагираат со мигрена на одредена храна. Затоа е потребно да се детектираат и да се избегнува нивно консумирање. Исто така, алкохолот, кинеската храна, чоколадото или пушената храна имаат поголема веројатност да предизвикаат главоболки во мигрена. Исто така, се препорачува да се јаде во редовно време.
  • Хигиена за спиење: Одржувањето на здрави навики за спиење може да помогне во спречување на главоболка од мигрена.
  • Хормонално ниво: Во случај на жени, се чини дека хормоните поврзани со менструалниот циклус се склони кон активирање на овие епизоди. Контрацептиви, кои предизвикуваат промени во нивото на естроген, ги влошуваат симптомите и фреквенцијата на мигрена.