Audacity софтвер ,го претвора вашиот компјутер во професионално студио за звук и тоа бесплатно


#Audacity


#facebook  #twitter / X    #tiktok   #youtube   #Instagram      #Linkedin    #whats app


Audacity софтвер ,го претвора вашиот компјутер во професионално студио за звук и тоа бесплатно

Бесплатниот софтвер Audacity е се што ви треба за уредување на аудио, без разлика дали се работи за подкасти или музика. Еве како функционира најновата верзија.

Во последниве години, снименото аудио доживеа ренесанса благодарение на пробивот на подкастите. Сега е лесно да се снима аудио и да се споделува на интернет, а работите што порано бараа пристап до студио за снимање со висока класа сега може да ги прави секој од дома.

Нашите телефони, компјутери и таблети имаат вградени микрофони кои обезбедуваат изненадувачки добар квалитет на звукот, а луѓето на кои им треба уште подобар звук можат да купат микрофон за изненадувачки прифатливи цени . Бидејќи многу од тие микрофони имаат вградена звучна картичка, тие можат да се поврзат директно на USB влезот на вашиот компјутер.

Бесплатно е најдобро

Во повеќето случаи, снимките што ги правиме нема да бидат совршени од самиот почеток, така што ќе ви треба и софтвер за уредување аудио. Еден од најдобрите е всушност потполно бесплатен. Се вика Audacity , а софтверот е толку добар што го користат многу аудио професионалци. Ги има сите карактеристики што ви се потребни и е лесен за употреба.

Уредувањето на аудио е слично на обработката на текст. Го гледате снимениот звук како бранова шема и можете да исечете, залепите и бришете – исто како што уредувате текст. Така, можете лесно да земете дел од аудиото од почетокот на снимањето и да го преместите до крај, или на кое било друго место.

Можете исто така да работите со повеќе аудио записи во исто време. Поентата е мешањата на звукот да изгледаат подобро и да се додадат музика во заднина и звучни ефекти. Можете исто така да го избледувате и да го исклучите звукот, да ја промените брзината или да примените различни филтри.

Што е најважно, најновата верзија е полесна за користење и инсталирање. Сепак, внимавајте дека е потребно долго време за да се совладаат сите карактеристики. Ако наидете на проблеми, има добар прирачник на англиски јазик на manual.audacityteam.org .

Еве ги основите за тоа како функционира Audacity:

Дрскост

1. Репродукција

Паузирајте, застанете, премотувајте назад и снимајте, исто како старомоден магнетофон.

2. Истакнување

Одете на вистинското место во аудио-записот — или направете избор (како на сликата) со кликнување и влечење со притиснато копче на глувчето.

3. Контрола на јачината на звукот

Прилагодете ја јачината на звукот користејќи ја сината линија што се појавува со оваа алатка. Со кликнување на глувчето се создаваат нови точки за да можете да ги контролирате деталите.

4. Напредно

Четири копчиња за цртање звук, мулти-задачи и бришење звуци внатре или надвор од изборот.

5. Зумирајте

Зумирајте и одзумирајте го аудио приказот со овие пет копчиња.

6. Врати

Врати или повтори.

7. Хардвер и споделување

Изберете кои микрофони, слушалки и звучници да ги користите. Копчето од десната страна го споделува звукот со други (види прашање 5 подолу).

8. Нивоа

Поставете ги нивоата на снимање и репродукција користејќи ги копчињата и бирачите.

9. Контролирајте ја патеката

Направете промени на целата песна, како што е промена на јачината на звукот или целосно исклучување.

10. Гледање

Аудиото на кое работите се прикажува како криви. Можете да го преместите целото аудио со поместување на лентата на врвот надесно или лево.

11. Време

Ова ги прикажува сите информации за времето за вашето аудио уредување.

Прашања и одговори за Audacity

1. Како да инсталирам Audacity?

Отворете ја  и побарајте Audacity . Изберете Инсталирај и следете ги упатствата. Ако претпочитате традиционално преземање софтвер, можете да отидете на  и да кликнете на Преземи . Овде ќе ја најдете и програмата за Mac и Linux.

2. Како да го ажурирам Audacity?

Дали имате постара верзија на Audacity? Лесно е да се ажурира на најновата верзија. Кликнете на Помош > Проверете за ажурирања . Ако има достапни ажурирања, можете да изберете Инсталирај ажурирање . Прифатете ги сите предупредувања и притиснете ОК за да го стартувате волшебникот за ажурирање. Имајте предвид дека е важно да ја инсталирате најновата верзија на Audacity доколку сакате да ги искористите сите функции.

Дрскост

Леарница

3. Како да снимам…

За да внесете звук во Audacity, можете да го користите микрофонот на вашиот компјутер и да го притиснете црвеното копче за снимање. Ова ја прави програмата да работи како старомоден магнетофон. Можете исто така да изберете Датотека > Увези > Аудио за да додадете аудио датотека лоцирана на вашиот хард диск. Можете да повлечете аудио датотека и од Windows File Explorer.

Дрскост

Леарница

4. … и како да уредувам?

Аудиото во Audacity се прикажува како бранова шема на временската линија. Со избирање на дел со глувчето, можете да исечете, копирате, залепите и бришете. На пример, можете да земете парче од почетокот на снимањето и да го преместите до крај — или целосно да го избришете.

Можете исто така да работите со повеќе песни во исто време, за да можете да додавате музика во заднина и звучни ефекти или да креирате професионални мешавини на звук. Сите аудио записи се репродуцираат во исто време, а ова можете да го видите во временската линија. За да преместите аудиозапис настрана, само допрете ја лентата на врвот и преместете ја надесно или лево.

5. Како да заштедам?

Кога работите со аудио во Audacity, го зачувувате во сопствениот формат на програмата. Можете да го отворите ова само во Audacity.

Затоа, кога ќе завршите со уредувањето на вашето аудио, треба да го извезете во формат што може да се отвори од други програми, како што се mp3 или wav. Можете да го направите ова со кликнување на Датотека > Извоз . Во зависност од форматот што го користите, сега можете да го прилагодите квалитетот на звукот и да направите други технички поставки.

6. Што е Audio.com?

Најновата верзија Audacity има директна врска што ви овозможува да ги зачувате вашите аудио датотеки на Audio.com. Ова е бесплатна облак услуга за зачувување и споделување на вашите аудио датотеки и ја користат многу музичари и подкастери. За да ја користите услугата, одете на  и изберете Најавете се > Креирај сметка . Откако ќе имате сметка, можете да изберете Помош > Поврзете ја сметката на Audio.com во Audacity.

Дрскост

Оваа статија е преведена од шведски на англиски и првично се појави на pcforalla.se.