media24

depositphotos 483065550 xl

Наместо да барате љубов, само нека се појави

Ви здодеа да барате некого? Оваа потрага, оваа борба не полудува, што на крајот прави да се чувствуваме несигурни, луди и празни. Сакаме надворешниот свет да ги смири нашите внатрешни стравови, но тоа ретко се случува. Преземете ризик – откажете се од таа бескрајна потрага по љубов. Излезот е во вас. Не сме скршени, цели сме. Сè е во ред како…

повеќе
f7ksy

Соционика – Научете повеќе за односите и начинот на кој комуницираат 16 -те типови психолошки профили

Вовед Тестирањето во отсуство на прашалници значи дека пишувачот треба да може „визуелно“ да открие четири бинарни димензии на поединецот што се пишува: екстровертност/интровертност, интуиција/сензација, логика/етика и рационалност/ирационалност. Овој метод во одредени случаи дава попрецизни резултати од испрашувањето на субјектот во писмена или вербална форма: кога субјектот поседува доволно психолошки информации и е во состојба…

повеќе
neuronal network with electrical activity of neuron cells 3d ren

НЕВРОТРАНСМИТЕРИ -Серотонин, допамин и норадреналин

Серотонин, допамин и норадреналин Серотонинот е познат и како „мозочен пејсмејкер“. Тој е одговорен за искуството на задоволство, уживање и психолошка релаксација. Луѓето кои имаат недостаток на серотонин се нерасположени, депресивни, напнати, често се загрижени, страдаат од несоница или имаат одредени болни сензации – главоболка, надуеност, болки во грбот. Серотонинот ни помага да се опуштиме,…

повеќе
depositphotos 325041244 xl

Товар од минатите животи – причина за сиромаштија и болест

Ако сте носеле прекумерен товар на вина од минатиот живот, тогаш често ќе се извинувате и ќе плачете без очигледна причина бидејќи вината станала дел од вашата потсвест. Ако сте биле жртва на измама или злоупотреба во минатото, тогаш веројатно сте експерт за криење на вашите чувства. Ова резултира со депресија и напади на паника, па дури…

повеќе
received 756091896486818

Мобинг и неговите ефекти

Мобинг и неговите ефекти Мобинг (анг. Mobbing) – емоционален терор на поединец или група врз единката. Непријателска и неетичка комуникација се систематски насочени кон жртвата. Под терминот мобинг се употребува изразот “вознемирување на работното место “. Мобингот знае да предизвика повреда на човековите права и достоинство, штети на физичкото, менталното и емотивното здравје и ја…

повеќе
received 940298694324492

Разбирање на емоции – што е емоционална интелигенција?

Разбирање на емоции – што е емоционална интелигенција Емоционалната интелигенција е способност на една личност успешно да ги идентификува и да се справи со сопствените емоции и емоциите на другите. Нашето однесување во голема мера е условено од нашите емоции, па затоа овој вид на интелигенција игра главна и најзначајна улога во нашите животи. Рационалната…

повеќе