Карл Густав Јунг: Рецепти за среќа

Швајцарскиот психијатар и основач на аналитичката психологија Карл Густав Јунг беше многу повеќе од човек кој ни ги даде концептите на несвесното. Јунг беше специјалист во областа на човечките емоции, фантазии, потреби и патишта кои нè водат до крајна среќа. „Сите ние сме извори на лебдечко зло. Јас не сум она што ме направи животот, туку она што сакав да станам“, изјави Јунг…

повеќе

ИНТЕРВЈУ: Македонскиот режисер Дејан Пројковски по повод премиерата на претставата „Декамерон“

Живееме во ера на амбалажа Се надевам дека ќе ги броиме годините со она што ќе го создадеме во уметноста и културата, наместо да броиме војни и мртви – рече Пројковски. „Декамерон“ и Бокачо зборуваат за тоа дека човекот е роден да биде слободен, дека личната слобода е најважната работа на светот. Право на личен…

повеќе