Според православниот календар денеска е Св. мироносица Марија Магдалeна.

Според православниот календар денеска е Св. мироносица Марија Магдалeна. Света Марија Магдалена црквата ја нарече уште рамноапостолна, бидејќи беше првата што го виде воскреснатиот Христос и проповедаше за тоа. Инаку, потекнуваше од градот Магдала (по тоа е наречена Магдалена). Од неа Христос истера седум демони. Од тој момент таа толку го возљуби Господа што не…

повеќе