f7ksy

Соционика – Научете повеќе за односите и начинот на кој комуницираат 16 -те типови психолошки профили

Вовед Тестирањето во отсуство на прашалници значи дека пишувачот треба да може „визуелно“ да открие четири бинарни димензии на поединецот што се пишува: екстровертност/интровертност, интуиција/сензација, логика/етика и рационалност/ирационалност. Овој метод во одредени случаи дава попрецизни резултати од испрашувањето на субјектот во писмена или вербална форма: кога субјектот поседува доволно психолошки информации и е во состојба…

повеќе
received 1141453790553662

Што е Позитивна психологија или „наука за среќата“?

Што е Позитивна психологија или „наука за среќата“? Која е новата ера на позитивна психологија? Позитивна психологија или „наука за среќата“ се занимава со интервенции за разбирање, градење и одржување на позитивни емоции како задоволство, сочувство и благодарност. Позитивна психологија, објавена во 2000 година од Селигман и Циксзентмихали (2000), го означи формалниот почеток на позитивната психологија. Така, овој…

повеќе
received 1067611597806505

Емпиризам -Кант

Емпиристите, како што се Лок , Беркли и Хјум , тврдеа дека човечкото знаење потекнува од нашите сензации. Лок, на пример, беше репрезентативен реалист за надворешниот свет и полагаше голема доверба во способноста на сетилата да не информираат за својствата што емпириските објекти навистина ги имаат во себе. Лок, исто така, тврдеше дека умот е…

повеќе
stock ll 696x333 696x398

Како да знаете кога сакате некого?

Како да знаете кога сакате некого? Кога станува збор за љубовта, некои луѓе би рекле дека е една од најважните човечки емоции . Љубовта е збир на емоции и однесувања кои се карактеризираат со интимност, страст и посветеност. Тоа вклучува грижа, блискост, заштита, привлечност, наклонетост и доверба. Многумина велат дека тоа не е емоција на начинот на кој ние…

повеќе
depositphotos 8538465 xl

Како свеста може да ни помогне да ги подобриме нашите односи?

Кога се занимавате со која било тема поврзана со парови, ти текнува насловот на книгата на Филип Каје, Еден плус еден е еднаков на три, во кое тој сугерира дека кога ќе се обрати на парот мора да зборуваме за секој од членовите на истиот, но исто така и за самата врска. Така, врската е тој трет…

повеќе
image002

Како носиме одлуки

Човекот секојдневно наидува на многу ситуации во кои носи различни одлуки, големи и мали. Некои од нашите одлуки имаат големо влијание врз нашите животи, како и врз животите на другите, на пример, одлуката да се венчаме, одлуката да се преселиме во друг град или одлуката да купиме стан. Понекогаш, кога ќе сфатиме дека сме донеле лоша…

повеќе