received 756091896486818

Мобинг и неговите ефекти

Мобинг и неговите ефекти Мобинг (анг. Mobbing) – емоционален терор на поединец или група врз единката. Непријателска и неетичка комуникација се систематски насочени кон жртвата. Под терминот мобинг се употребува изразот “вознемирување на работното место “. Мобингот знае да предизвика повреда на човековите права и достоинство, штети на физичкото, менталното и емотивното здравје и ја…

повеќе
svetska banka mia

Македонија и Бугарија во 2024-та со најнизок раст во економијата, понизок од Косово, Албанија, Црна Гора, БиХ и Хрватска

Македонската економија годинава ќе забележи раст од 2,5, а во 2025 од 2,9 отсто, прогнозира Светска банка во јануарскиот извештај за глобалните економски перспективи. Во регионот на Западен Балкан, највисок раст годинава ќе има Косово 3,9 (4,0% во 2025), Албанија 3,2 (3,2% во 2025), Црна Гора 3,2 (3,1% во 2025), Србија 3,0 (3,8% во 2025),…

повеќе
penzioneri prilep mia

УТРЕ ПЕНЗИОНЕРСКИ ПРОТЕСТ ВО СКОПЈЕ

Наслов:  УТРЕ ПЕНЗИОНЕРСКИ ПРОТЕСТ ВО СКОПЈЕ: Тренчевска манипулира со бројот, нејзините соработници „сокрија“ 25.600 пензионери Прилепските пензионери на денешниот протест во центарот на Прилеп пред нивното здружение го нагласија барањето од кое не се откажуваат за линеарно зголемување на пензиите од по 5.000 денари, а надоместот од антикризните мерки да влезе во основицата на пензијата….

повеќе
evro evra 1024x590

НОВ ДОЛГ ЗА ПРЕЗАДОЛЖЕНА МАКЕДОНИЈА: Власта со безобразие и со европско знаменце турка уште 190 милиони евра, вели Митева

Во Македонија со СДС и ДУИ граѓаните ги немаат основните работи за живот, кои се со Устав и закони загарантирани. Учениците немаат книги, болните немаат лекови, студентите живеат мизерно, фирмите се уништуваат со даноци кои повеќе наликуваат на државен рекет, отколку на солидарен данок, но сето тоа не ја спречува власта да посегне и да…

повеќе
1829 gradnja radovi gas radnici f

Македонското градежништво во слободен пад

Рекордно намалување на градежната активност Лоши денови за големите градежни гиганти Растот на цената на енергенсите и на материјалите имаат негативно влијание Најголем негативен придонес кон македонскиот бруто домашен производ во првите три месеци од годинава бележи градежниот сектор, во услови на сè поголема неизвесност предизвикана од започнувањето на војната во Украина и натамошен висок…

повеќе
s

За колку пари рушвет, Чебрен и Тиквеш им се дадени на Грците?

Екс пратеничката Солза Грчева со свој став за Чебрен и Тец Тиквеш. „Поклонувањето на Чебрен и ТЕЦ Тиквеш е неспоредливо поголема зделка и поголема штета во насока на распродажба на природните ресурси, одошто Окта. Неспоредливо! Ова е век на борба за природни ресурси, пред се на ВОДА. А тие сега со овој проект ќе ја…

повеќе