ЗАБОРАВЕНИ МАКЕДОНСКИ УМОВИ: Онкологот Коцарев работел со Марија Кири

Осумдесет години без поширока афирмација останало делото на македонскиот онколог д-р Анастас Коцарев (1889-1931), близок соработник на нобеловката Марија Кири и најверојатно, покрај Мајка Тереза, единствениот Македонец што со своето дело бил многу блиску до добивање на Нобеловата награда. Ретко кој денес во Македонија знае за неговите научни достигнувања од првите децении на 19 век, кога работел на проблемот на дијагностицирање и лекување на ракот со примена на радиум. Бил еден од пионерите на радиотерапијата, но и на радиографијата. Прв во светот направил рендгенографија на фотографска плоча од тело на…

Д-р Петар Поповски: Во време на Цар Самоуил не постоеше Бугарска држава

Статус на Д-р Петар Поповски: Почитувани, во времето на македонскиот цар Самоил не постоела држава под името”Бугарија”. Таа тогаш мала државичка го носела името “Паристрија” и тоа име суштествувало се до 1878-та година. Таа земја под името “Бугарија” започнала да се именува дури по “Берлинскиот Конгрес”(1878-та година). Тоа е историски факт. До тој период во ниту еден извор не се содржи тоа име,името “Бугарија. Едноставно – го нема, не постоел.Се срќава само во фалсификувани пишани извори создадени по 1878-та година, т. е. на крајот од XИX-от и од XX-от век.…

НАЈГОЛЕМАТА ИСТОРИСКА ЛАГА: Словените никогаш не се доселиле на Балканот!

  Во прилог ви го презентираме истражувањето од Драгољуб Антиќ (магистер по нуклеарна физика), превземено од МАКЕДОНИЈА НАД СЕ! Kои се Словените? Како дошле на Балканот? Кој ги предводел? Како го поминале Дунав? Колку време им било потребно со воловски запреги да дојдат од зад Карпатите до Македонија? Co какво вонвременско оружје располагале за да ги победат староседелците на целиот Балкански полуостров? Што покажуваат математичките пресметки за таканаречената голема преселба на народите? Зошто нема ниту едно име на предводник во преселбата, какви што има за секој поход на разни народи…

На средбата на децата прогонети од Егејска Македонија, Скопје во 1988 година

Потресните приказни за присилата на 28.000 деца, на возраст од 2 до 15 години, во 1948 година кога беа разделени од родителите, допреа до многу срца. Самите страдалници раскажуваа за патувањата до југословенската граница исцрпени, уплашени, гладни и жедни, многумина и болни. Од средбата во Скопје беше упатено барање до Атина и таа, како останатиот цивилизиран свет, да ги тргне рампите кои ги спушти за Македонците родени во Егејска Македонија. Да ги тргне разноразните методи на присила и закани и апсурдните изговори, само да не им биде дозволено на Македонците да…

Прочка во Ваташа пред 140 години: Сукана баклава, риба и зелник, чашка ракија, литургија и подготовки за Чист понеделник и икиндија

Весел празник беше и Прочка, која се паѓа на осум недели пред Велигден. Тој ден сите си простуваат едени на други за да бидат подготвени за пречек на големиот празник Велгиден. Во секој куќа морашае да има сукана баклава или најмалку кадаиф и гурабии, но овие две блага немаа голем углед. Поради Прочка, мајка ми уште два-три дена пред празникот сукаше баклава за најголемата тепсија. Многу пред тоа ги подготвуваше потребните материјали: пресно или топено масло, ореви, нишесте, брашно. Во четвртокот пред неделата, таа ги сукаше корите, а ние само…

На денешен ден: Во 1852 г. во Лазарополе, е роден Исаија Мажовски, борец за ослободување на Македонија од турското владеење

1852.- Во селото Лазарополе, Гостиварско, е роден Исаија Мажовски, борец за ослободување на Македонија од турското владеење. Умрел во Софија, во 1926 година. Исаија Мажовски (Исаија Радев Мажовски) (1852 – 1926) бил македонски национален преродбеник,[1] политички агитатор и мисионер, поборник на идејата за автономна Македонија во рамките на јужно-словенската заедница на народите и борец против турското политичко и грчкото духовно ропство. Роден 1852 Лазарополе, Отоманска империја(денес Република Македонија) Починал 1926 Угрчин, Бугарија Занимање македонски револуционер Исаија Мажовски е роден во селото Лазарополе во 1852 година, второ по големина мијачко село во западна Македонија. Поради своите скромни интелектуални капацитети не можел поевидентно да влијае на…

УЧЕБНИК ОД 1871 ГОДИНА: Српските деца учеле дека Македонците се староседелци на Балканот!

Пишува: Блаже Миневски Во српски учебник од 1871 година Македонците биле претставени како посебен народ, односно до 1878 година децата во Србија учеле дека Македонците се друг народ, дека се староседелци на Балканот, опишувајќи ги соседите и границите на етничка Македонија: „Бугарите, на овој полуостров исто така се дојденци, во однос на Македонците, како и Србите.“ Сепак, по 1878, особено по 1903 година, српските ученици почнале да учат дека се Македонците се Срби. Во меѓувреме, Србите и Бугарите жестоко се нафрлиле врз Македонија, праќајќи  вооружени чети, црковни и просветни емисари со…

Некои македонски патриоти имаат прецизна мисла – (Солун, февруари 1874 год.)

ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЈКОВ: НЕКОИ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ ИМААТ ПРЕЦИЗНА МИСЛА: “МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ БУГАРИ” И УПОРНО НАСТОЈУВААТ ДА СЕ ЗДОБИЈАТ СО СВОЈА ОДДЕЛНА ЦРКВА И ГО ИСТАКНУВААТ МЕСНОТО МАКЕДОНСКО НАРЕЧЈЕ КАКО ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК Ваше Блаженство, “Во Солун пристигнасв ба 14-ти минатиот месец  вечета. Веднаш успеав да се сретнам со сите поважни месни и некои други лица од другие македонски градови. Целта ми беше што поскоро да го раберам она што ќе ми биде неопходно да ја завршам успешно мисијата што ми ја доверивте. Најнапред се сретнав со Аверкиј Зографски (калуѓер од…

Со Букурешкиот договор од 10 август 1913 година, Атина го анектира Егејскиот дел на Македонија

Со Букурешкиот договор од 10 август 1913 година, Атина го анектира Егејскиот дел на Македонија На 31 октомври 1912 година, со декрет на грчкиот крал Горгиос Први, Владата во Атина, за првпат во својата историја, воспостави времена управа на окупираните територии во Македонија. Оттогаш, Владата во Атина започнува континуиран и систематски процес на етничко чистење, егзодуси и геноцид врз Македонците во Егејскиот дел на Македонија. Масакрирани се илјадници Македонци, запалени се стотици села и илјадници куќи, забранет е македонскиот јазик, илјадници Македонци се интернирани по островите и насилно протерани од…

Аристотел избркан од Атина зошто бил пријател на нивниот непријател Александар Македонски

Аристотел избркан од Атина зошто бил пријател на нивниот непријател Александар Македонски Аристотел едне од највлијателните филозофи и мислители на античката и светската филозофија, како и еден од наистакнатите старомакедонски дејци во историјата, Атињаните го напаѓаат како пријател на Александар и судски го прогонуваат за безбожност, по што тој ја напушта Атина во 323 година пр.н.е.   Аристотел, еден од најголемите ученици на Платон, бил роден во 384 година пр.н.е. во лекарско семејство во Стагира, на Халкидики. Татко Никомах му бил личен лекар на македонскиот крал Аминта III, што ќе му…