На денешен ден е роден Андон Лазов Јанев- Ќосето.

На денешен ден, 1855та година во село Голозинци- Велешко, роден е Андон Лазов Јанев- Ќосето. Македонски револуционер кој својот живот го поминал штитејќи ја Организацијата и Македонија. Бил храбар и почитуван, пред све заради својата правичност, лојалност, храброст и посветеност. Често знаел да ги решава споровите кои ги имале народот и Организацијата со османлиите и кодошите, ги решавал на познатиот негов начин: Некаде со арно, некаде со нож. Слава ти Андоне!!

На денешен ден: Во 1906 година кај селото Русиново, во борба против османлиската војска загинал Даме Груев

1906.- На врвот Петлец, кај селото Русиново, Беровско, во борба против османлиската војска загинал Дамјан(Даме) Груев, учител, еден од основачите на ВМРО во Солун, во 1893 година, истакнат организатор и раководител на националноослободителното движење на македонскиот народ на крајот на 19. и почетокот на 20. век. Потекнува од ѕидарско-печалбарско семејство. Се школувал во родното Смилево, Демирхисарско, а потоа во Солунската машка гимназија. Од 1891 до 1893 година бил учител во селото Смилево и во Прилеп. Од летото 1894 година почнал да ги формира првите револуционерни комитети на македонската револуционерна организација во…

ЕВРОПСКИ ПРОФЕСОРИ ВО 1918 ГОДИНА: Македонците имаат свој посебен јазик и неспорна етничка оригиналност

Уште во 1918, пред усвојувањето на Версајскиот договор, швајцарскиот правник и професор на Универзитетот во Лозана Рудолф Рајс напиша: „Факт е дека македонскиот не се говори ни во Софија ни во Белград. Тој е посебен словенски јазик…Според мое мислење, Македонецот не може да се нарече ни Бугарин ни Србин, туку просто Македонец“. Истото тоа го кажува и истакнатиот француски писател Анри Барбис: „Станува навистина збор за еден народ. Народ што има свој оригинален етнички карактер, свои традиции, свои стремежи, своја единствена и специфична личност…Македонците кои си имаат свој посебен јазик…

АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ КАКО КРАЛ НА МАКЕДОНИЈА, ХЕГЕМОН НА КОРИНТСКАТА ЛИГА, ГЕНЕРАЛ, ОСВОЈУВАЧ…

АЛЕКСАНДАР КАКО КРАЛ НА МАКЕДОНИЈА, ХЕГЕМОН НА КОРИНТСКАТА ЛИГА, ГЕНЕРАЛ, ОСВОЈУВАЧ… Co изградбата на многубројни градови во Источен Иран, пространство освоено со многу тешкотии, било обезбедено од воено становиште, а служело во прв ред и за комуникација во функција на индискиот поход, иако главната цел од изградбата на градови служеше за исполнување на идните планови. Меѓу најголемите квалитети на Александар како генерал била упорноста со која, кога нешто го сметал за важно, секогаш го доведувал докрај. Тој останал седум месеци пред Тир додека не го освоил. Поради тоа, не треба…

Повикот за Илинденско востание во Македонија

Повик за востанието Илинденското востание било востание на македонскиот народ  против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација, одржан во Солун, донел одлука напролет да се крене оружено востание при што започнувањето и водењето на востанието им биле препуштени на окружните комитети. Конгресот на Битолскиот револуционерен округ, одржан во Смилево, одлучил да се крене општо ослободително востание и избрал Главен востанички штаб на Битолскиот револуционерен округ (во состав: Дамјан Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев), кој донел одлука востанието да започне на денот Свети Илија, 2 август 1903 година (нов…

Саксонците и Фрижаните се нарекувале Македонци

Саксонците и Фрижаните, според официјалната светска историографија, се двe сродни германски племиња кои во првиот милениум од Нашата Ера ги населувале: Саксонија (денешна северна Германија), Фризленд (крајбрежјето на Холандија и северозападна Германија), а подоцна и островот Британија.Но… Според оваа книга, издадена 1699 година, се верувало дека Саксонците и Фрижаните дошле од Индија во Европа, и всушност претставувале дел од војската на Александар Македонски. Авторот вели дека Тие се нарекувале Македонци, пред да се населат меѓу германските племиња во Европа. Авторот исто така го поврзува називот „Фрижани“ со „Фриги“, или Бриги – едно…

Александар Македонски како крал на Персиската империја и светски владетел

АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ КАКО КРАЛ НА ПЕРСИСКАТА ИМПЕРИЈА И СВЕТСКИ ВЛАДАТЕЛ Пополнувањето на празнините со азискоатички сили беше апсолутен императив од војнички апсект. Овде, како и на административните места, избираше Иранци, особено Персијци, a no освојувањето на Источен Иран и жители од тој дел. Од семитските народи избираше морепловци за во флотата од Феникијци и Сиријци, но не ги поставуваше во копнената војска. Се гледа како во различните реорганизации овие Иранци ги доведе поблиску до својата војска. Дури и во последната иновација во Вавилон (323), кога всушност ги определи Персијците во…

Кованите пари на Александар Македонски во Античката Македонска империја

КОВАНИТЕ ПАРИ НА АЛЕКСАНДАР ВО АНТИЧКАТА МАКЕДОНСКА ИМПЕРИЈА Дури и во западниот дел на империјата понекогаш, заради политички цели, им даваше цивилна моќ на луѓето од тие места, како што беше случајот во Карија и Египет, но во ваквите случаи воената власт им ја даваше на македонски офицери. Во источните региони, прво во Вавилон, ваквиот начин на владеење го воведе за неколку години, ставајќи македонски офицери со титула стратег или надзорник до персискиот намесник кого тој го наименува само за граѓанската власт. Оваа намера одговара, како што се виде, на…

На денешен ден: Во 1946 г. грчките власти извршија терор во селото Буф

1547.- Умре шпанскиот освојувач Ернан Кортес, кој благодарејќи на огненото оружје, непознато за домородците, меѓу 1519 и 1521 година со само 700 војници освои поголем дел од денешно Мексико уништувајќи го царството на Астеките. Во 1522 година стана гувернер на „Нова Шпанија“. 1804.- Наполеон Бонапарта за францускиот цар Наполеон I во Париз го круниса папата Пије VII. 1805.- Во битката кај Астерлиц, позната како „битка на три царства“, француската армија на Наполеон I која броеше 75.000 војници ги победи руската и австриската војска. Во оваа битка руската и австриската војска изгубија 70.000 од вкупно 95.000 луѓе. 1814.- Умре францускиот…

Александар Македонски како крал на Персиската империја и светски владетел

Статија на МАКЕДОНСКО СОНЦЕ  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ КАКО КРАЛ НА ПЕРСИСКАТА ИМПЕРИЈА И СВЕТСКИ ВЛАДАТЕЛ   Пополнувањето на празнините со азискоатички сили беше апсолутен императив од војнички апсект. Овде, како и на административните места, избираше Иранци, особено Персијци, a no освојувањето на Источен Иран и жители од тој дел. Од семитските народи избираше морепловци за во флотата од Феникијци и Сиријци, но не ги поставуваше во копнената војска. Се гледа како во различните реорганизации овие Иранци ги доведе поблиску до својата војска. Дури и во последната иновација во Вавилон (323), кога…