Д-р Комаровски: Во земја каде што децата се женска работа нема светла иднина

Евгениј Олеговиќ Комаровски е најпознатиот и најпризнат педијатар на територијата на поранешниот СССР. Тој е доктор по медицински науки, телевизиски водител и автор на 15 книги за грижа на детето. На многу разбирлив начин ги изложува информациите за здравјето и воспитанието на детето, поради што ужива почит од голем број родители. Ако во ваша моќ би било да ги претворите во закони некои права и должности на родителите, што би направиле? „Би направил пред сè, во училишната практика секој ученик да се стекне со минимум медицинско знаење. Идните родители во…

повеќе

„Сакајте ги вашите деца и кога се виновни затоа што животот ќе ги казнува и кога нема да бидат“

Душко Радовиќ на тема децата и училиштето: „Предметната настава ги укинува учителите, а тие се единствените вистински воспитувачи. Во оној момент кога децата остануваат без својот учител, престанува воспитувањето, а почнува образованието“. „Трагично е како децата, штом тргнат на училиште, ги губат чистотата и ведрината на индивидуалното сознание, доживувања и смисла за автентична интерпретација. Училиштето и практичниот живот им наметнуваат шаблони и догми, па наместо радоста на доживувањата, децата прифаќаат рутинско препознавање на голите функции на работите и појавите“. „Училиштето не смее да личи на болница каде што децата се…

повеќе

Грешки на родителите во исхраната на децата

Исхраната е од исклучително значење за правилниот развој на децата, особено во првите години од нивниот живот, кога се стекнуваат и основните навики. Но, исхраната е и тема која ги плаши родителите, затоа што најмалите членови во семејството знаат да бидат пребирливи и да се однесуваат како да страдаат од неофобија (страв од новото, или во случајот новата храна). Ретки се родителите кои не биле сведоци на детската тврдоглавост во моментите кога малите инаетчии решиле дека е подобро да не јадат ништо отколку да пробаат од она што им се нуди на…

повеќе

Погрешни тврдења за (не)плодноста кои треба да ги игнорирате

Кога се обидувате да зачнете, секој има совет за вас. „Многу си напната, треба малку да се опуштиш и веднаш ќе забремениш“, „Биди трпелива, што е твое ќе си дојде“, „Млада си за да зборуваш за неплодност“… Ако сте дел од паровите кои со месеци или години водат битка за да добијат свое дете, сигурно повеќепати сте ги слушнале овие тврдења. Темите „плодност“ и „неплодност“ се обвиени со многубројни митови кои често водат до заблуди кај паровите кои се трудат да си го исполнат сонот за свое потомство. Еве ги најчестите од нив,…

повеќе

Дали децата предизвикуваат глобално затоплување?

Во сите култури одгледувањето дете се смета за една од највредните работи што некој може да ја стори. И покрај тоа, еден хор активисти, научници и новинари сугерираат дека секој би требало двапати да размисли пред да се размножува. Американското радио НПР прашува: „Дали треба да имаме деца во ера на климатски промени?“. Магазинот „Нејшн“ сака да знае: „Како да одлучите да имате бебе кога климатските промени го реобликуваат животот на Земјата?“. „Гардијан“ ги советува читателите: „Сакате да се борите против климатските промени? Имајте помалку деца“. А „Њујорк тајмс“ предупредува…

повеќе

Еве кои домашни обврски може да ги исполнува вашето дете, во зависност од возраста

Многу родители сметаат дека нивните малечки не се доволно зрели за да извршуваат домашни обврски или пак дека со давањето на задачи им го уништуваат детството и им го кратат времето за игра. За жал, тоа е многу погрешно, бидејќи детето од мали нозе треба да се научи да помага и да сфати дека мама не е единствената личност одговорна за грижата за домот. Преку обврските, детето се учи на одговорност и се чувствува дека е важно и корисно, а на родителите им се олеснува мисијата да израснат вредно дете кое не е разгалено. Стратешки вклучувајте го…

повеќе

Забавни стратегии за да го одвикнете детето од цуцлата лажалка

Цуцла лажалка – сојузник на родителите во првата година од животот на детето, но вистински проблем по неа. Цуцлите можат да ги смират бебињата кога се нервозни, плачливи, болни и вознемирени, но и да го намалат ризикот од синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња за време на вечерното спиење (смрт во колевка). Сепак, многу педијатри се против доцната употреба на лажалки, односно не препорачуваат користење на цуцла по 2-годишна возраст, поради можноста за појава на дентални проблеми и ушни инфекции. Цуцлите можат да ги искриват детските запчиња и вилицата и да…

повеќе

7 погрешни тврдења за (не)плодноста кои треба да ги игнорирате

Кога се обидувате да зачнете, секој има совет за вас. „Многу си напната, треба малку да се опуштиш и веднаш ќе забремениш“, „Биди трпелива, што е твое ќе си дојде“, „Млада си за да зборуваш за неплодност“… Ако сте дел од паровите кои со месеци или години водат битка за да добијат свое дете, сигурно повеќепати сте ги слушнале овие тврдења. Темите „плодност“ и „неплодност“ се обвиени со многубројни митови кои често водат до заблуди кај паровите кои се трудат да си го исполнат сонот за свое потомство. Еве ги најчестите од нив,…

повеќе

Искрено писмо од една мајка:„Јас ги родив,а не тие мене!„

Дали се сеќавате на времето кога постарите беа авторитет? Јас се сеќавам. Ги сакав тие цврсто втемелени граници. Доволен беше погледот на татко ми додека седев на масата, за да ми стане јасно дека супата не се јаде гласно и дека не се зборува со полна уста. Наставниците се почитуваат со станување кога влегуваа во училницата и со громогласно: „Добар ден!“, со напишана домашна задача и уредна училишна престилка. Родителите беа ред и закон. Бабите и дедовците ги слушавме бидејќи тоа од нас се очекуваше и тоа никому не претставуваше…

повеќе

Драгослав Копачев: Нашиот воспитно-образовен систем ја задушува личноста на детето

Поради сѐ помалата видливост на родителот во воспитно-образовниот процес, денешните родители свесно или несвесно ја кршат личноста на децата. Децата со полиберални и реални ставови, децата кои бараат да бидат разбрани и прифатени, кои сакаат да бидат вреднувани, кои сакаат да создаваат, тие наши деца најчесто, откако ќе се стекнат со диплома, патот го бараат во странските земји каде што можат да ја искажат својата љубопитност, знаење, односно севкупната индивидуалност. Тоа се истите тие „непослушни“ деца кои во текот на воспитно-образовниот процес се чувствувале најмногу задушени од нашиот воспитно-образовен систем,…

повеќе