o espÍrito maligno de temessa

Павзаниј: Пораз против Македонците катастрофа за сите Грци

Павзаниј бил крал на Античка Македонија кој владеел во 393 п.н.е. Сребрен статер на Павзаниј Павзаниј бил син на кралот Аероп II. По таткова линија ѝ припаѓал на династијата Врскаестиди, кои делувале во северозападна Македонија. Владеел една година, и според Диодор Сицилиски бил убиен од Аминта II, внук на Александар I, кој го зазел престолот (Диодор, 14.89). Во хронологијата на владетели Павзаниј понекогаш стои по…

повеќе
veles1

Бог да го прости Миле Поп Јорданов, за народ загина, за Македонија – предаден се самоуби со последниот куршум

Според една верзија на 21 септември 1902 година (според некои извори во 1901-ва), според друга верзија на 23 декември, во родниот Велес, во Џајково Маало, во борба против османлискиот аскер, откако снемал муниција, се самоубил македонскиот револиционер Миле Поп Јорданов. Тој е постар брат на гемиџијата Орце Поп Јорданов, водачот на групата позната како Солунски…

повеќе
macedonia easter eggs dye flag

Првите христијани кои обоиле велигденски јајца биле Македонците

  Вапсањето јајца за Велигден е широко распространета христијанска традиција ширум светот позната од Ерменија до Русија, медитеранскиот регион и Централна Европа. Наскоро во Македонија следува православен Велигден, па погледнавме одблиску кој прв ги бојадиса јајцата. Некои извори зборуваат за нив како христијански Македонци. Се вели дека веќе во 13 век вапсале јајца за Велигден! За оваа…

повеќе
stein am rhein switzerland alexander the great diogenes detail

Александар Велики и Диоген во Штајн ам Рајн – Швајцарија

Александар Велики стигна и до Швајцарија! Не, не самиот тој, туку на познатата слика на една од најстарите куќи во градот. Познатата средба со Диоген е насликана на фасада во градот по име Штајн ам Рајн. Штајн ам Рајн е историски град и општина во таканаречениот горен дел на швајцарскиот кантон Шафхаузен. Градот се наоѓа северно од Рајна,…

повеќе
alexander the great at troy

Вашите предци ја нападнаа Македонија и остатокот од Грција и ни направија зло

„ Вашите предци ја нападнаа Македонија и остатокот од Грција и ни направија зло “. Ова е една реченица која модерната грчка пропаганда и грчките националисти ја користат цел ден за да „докажат“ дека Македонија била дел од античка Грција, како што тврдат. Но, пропагандата и бесрамните лаги на националистите лесно се побиваат како што ќе покажеме сега во…

повеќе
screenshot 1

Откриена првата античка Агора

За прв пат во Македонија е откриена Агора (централен фестивал, собир и пазар) на антички град. Понатаму, уникатна мерна маса и фасцинантна женска биста на Фаустина беа откриени за време на ископувањата. Археолозите при овогодинешните археолошки истражувања во Стибера успеаја да откријат голем број ексклузивни наоди. Откриена првата античка Агора За прв пат на антички локалитет…

повеќе