mitot za atlantida dali konechno najstariot i izguben grad konechno e pronajden

Атлантис Блаватски. Тајните доктрини на Хелена Блаватски. Што е „Тајната доктрина“

За прв пат познатиот советски научник и атлантолог Николај Феодосевич Жиров (1903-1970) зборуваше за атлантологијата како наука. Во 1964 година, неговата позната книга „Атлантис. Главните проблеми на атлантологијата“, каде што научникот ги формулирал своите принципи и методи. Според него, атлантологијата како наука може да се смета за еден од деловите на биогеографијата на современиот, кватернерен…

повеќе
mannlicher m1895 rifle

Пушка Манлихер – најпопуларно оружје на македонските востаници

За неа се пееше во безброј македонски народни песни – Пушката Манлихер, меѓу Македонците популарно наречена „Манлихерка“. И навистина, тогаш македонските борци би можеле да се сметаат за среќни доколку поседуваат такво модерно оружје за тоа време. Во основа, македонските востаници го носеле и користеле сето оружје што тогаш можело да се најде на црниот пазар…

повеќе
atentat marseju foto crop

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Атентаторот Владо Черноземски во Марсеј од пиштол во букет го застрела југословенскиот крал Александар

На денешен ден во 1934 година атентаторот Владо Черноземски од пиштол скриен во букет пукаше и го уби во Франција југословенскиот крал Александар Први Караѓорѓевиќ. Во соработка меѓу македонските и хрватските револуционерни организации, Владо Черноземски извршил атентат врз југословенскиот крал Александар, поради неговата хегемонистичка политика на Балканот и кон Македонија. Во атентатот што се случи…

повеќе
car samoil spomenik

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од срцев удар починал цар Самоил, а во борба со балистичките банди загинал народниот херој Јосиф Ј. Свештарот

На 6 октомври 1014 година во Преспа починал царот Самоил. Во битката кај Беласица на 29 јули 1014 година, што се воделе меѓу војските на Самоил и византискиот цар Василиј Втори, војските на царот Самоил биле целосно поразени, а тој се спасил со бегство. По битката, византискиот цар Василиј Втори наредил да се ослепат околу…

повеќе
385905569 269799576039402 3693612053845458311 n

На 1 октомври 331 година п.н.е. македонскиот цар Александар Велики победи голема персиска војска кај Гаугамела, под команда на кралот Дариј III Кодоманн.

На 1 октомври 331 година п.н.е. македонскиот цар Александар Велики победи голема персиска војска кај Гаугамела, под команда на кралот Дариј III Кодоманн. Единствениот современ извор кој го опишува настанот е Астрономскиот дневник, секојдневно прикажување на небесните феномени, напишан од службениците на Храмскиот комплекс Есагила. Во дневникот се спомнуваат и други настани, на пример, нивото…

повеќе
«la bataille d’issus ou d’arbelles», huile sur bois (haute

1 октомври 331 п.н.е., Александар го победил Дариј кај Гавгамела

Битката кај Гавгамела е најважниот воен судир во походот на Александар Македонски бидејќи му го нанесол конечниот пораз на персискиот крај Дариј III со што почнал падот на Персиската империја. Точната локација до ден денес не е позната, но се претпоставува дека се одвивала на рамнина источно од градот Мосул, во денешен Ирак. Позната е…

повеќе