vlaho archaeological site macedonia pelagonia 2

Најстарата неолитска населба пронајдена во Влахо, Македонија

Археолозите ја открија најстарата населба во Македонија, која датира од раниот неолит. Научен труд за неолитскиот локалитет Влахо кај Живојно во Пелагонискиот регион во Македонија од Центарот за праисториски истражувања е објавен во престижното археолошко списание Антиквити , објавено од Универзитетот во Кембриџ. Изданието Project Gallery на ова списание ги сумира најновите сознанија за оваа неолитска населба, за…

повеќе
atentat1

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Атентатот врз Киро Глигоров кој трае 28 години и се уште нема резултати

Пред 28 години на 3 октомври беше извршен атентат врз тогашниот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, кој го преживеа со тешки повреди во главата. Тогашниот министер за внатрешни работи, а сега амбасадор во ОН, Љубомир Фрчкоски, поведе истрага, која се уште е отворена. Повозрасните се присетуваат на тоа време, и истрагата во која од…

повеќе
manasseskonstantinosandsymeon

Македонците се уште ги пеат победите на Александар – Мемоарите на баронот Де Тот

Францускиот барон Де Тот со унгарско потекло ни остави важно сведоштво за македонската историја. Со години живеел во Отоманската империја во 18 век и бил советник на Османлиите. Тој беше еден од првите во Западна Европа кој може да се опише како директен современ сведок, со директен контакт со земјата или со Отоманската империја и нејзините…

повеќе
Александар Македонски (2)

Александар Македонски во вавилонските астрономски дневници

Во заедничкото истражување „Античка Македонија“, огромното мнозинство на наоди и истражувања се засновани на таканаречените „грчки и римски“ извори. Академиците и истражувачите ретко се посветуваат на други достапни извори. Но, и овие „други извори“ оставија зад себе важни сведоштва. Во конкретниот случај за кој зборуваме денес, како и во продолжение во блиска иднина, укажуваме на таканаречените „Вавилонски астрономски…

повеќе
Evmen od Kardija

Евмен од Кардија – Гркот кај Македонците

Евмен од Кардија претставува мало парче од сложувалката во бескрајната дискусија „дали античките Македонци биле Грци или не“. Како Грк, на Евмен не му било лесно меѓу Македонците. Дали самата античка историографија би оставила такви наследства доколку Македонците всушност биле Грци? … Кој бил „Гркот меѓу Македонците“ Евмен од Кардија? Евмен од Кардија (старо грчки: Εὐμένης: роден…

повеќе
o espÍrito maligno de temessa

Павзаниј: Пораз против Македонците катастрофа за сите Грци

Павзаниј бил крал на Античка Македонија кој владеел во 393 п.н.е. Сребрен статер на Павзаниј Павзаниј бил син на кралот Аероп II. По таткова линија ѝ припаѓал на династијата Врскаестиди, кои делувале во северозападна Македонија. Владеел една година, и според Диодор Сицилиски бил убиен од Аминта II, внук на Александар I, кој го зазел престолот (Диодор, 14.89). Во хронологијата на владетели Павзаниј понекогаш стои по…

повеќе